• Jorret en Luca.
• Jorret en Luca. Foto: aangeleverd

Jorret en Luca: onafscheidelijk duo

KRIMPEN A/D IJSSEL • In de landenwedstrijd won het baas-hond duo zelfs zilver met het Nederlands team.

Jorret (48) en Luca vormen een echte twee-eenheid, ze zijn onafscheidelijk. "We trainen zo'n zestien uur per week”, geeft de Krimpenaar aan. "Die hond betekent alles voor me, veel meer dan alleen een huisdier. Ik kreeg Luca toen hij zeven maanden oud was en heb ‘m opgeleid in verschillende disciplines, zoals speuren, gehoorzaamheid en pakwerk.” 

Luca is overigens niet zijn eerste hond. "Zo'n twaalf jaar geleden wilden wij er één, niet zo'n kleintje, maar echt eentje waarmee je gezien wordt. Dat werd dus een Duitse herder. Om deze hond goed te laten gehoorzamen ben ik naar een hondenschool gestapt. Al die trainingen vond ik zo tof, dat ik er meer mee wilde gaan doen, echter bleek die hond daar geen aanleg voor te hebben. Na twee Mechelse herders, heb ik met Luca nu dus weer een Duitse herder. En wat voor één! Hij is inmiddels vijf jaar oud en perfect voor de sport: gretig, gehoorzaam en altijd prestatiegericht. Het zit echt in de genen. Je ziet dat hij er plezier in heeft: altijd een wapperende staart en de oren fier omhoog. Dat straalt zijn vrolijkheid uit." Iets wat ook bij de juryleden van het wereldkampioenschap niet onopgemerkt bleef. "De honden worden daar namelijk niet alleen beoordeeld op onderdelen als speur-, appèl- en pakwerk, zoals je dat ook wel bij politiehonden ziet, maar ook op hun uitstraling en fysieke gestel. Het complete plaatje dus.”

Het WK in Oostenrijk, waaraan tien landen met in totaal veertig Duitse herdershonden deelnamen, ging eind juni gebukt onder flinke hitte, wat de prestaties van de dieren toch wel beïnvloedde. "De honden geven zich maximaal en raken dan al snel verhit. Gelukkig was het bij het speurwerk, het opsporen van verstopte voorwerpen in een veld, wat koeler. Maar met name bij het onderdeel gehoorzaamheid en het spectaculaire pakwerk - waarbij de hond op commando een ‘boef' zelfstandig staande moet houden - was het flink warm, waardoor het allemaal toch iets minder nauwkeurig was. De jury hield daar overigens wel rekening mee.” Of hij in het dagelijks leven soms hondengeleider is bij de politie? "Haha, grappig genoeg krijg ik die vraag vaker. Nee, ik werk in de gebouwautomatisering, gewoon met computers. Het andere is puur passie en hobby.”