• Deborah Veerman.
• Deborah Veerman. Foto: Wijntjes Fotografie

Deborah Veerman wil stijgende lijn in Ronde van de Crimpenhof doortrekken

Sport

STOLWIJK/KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Met haar tweede plaats in de Ronde van Lekkerkerk, achter werelduurrecordhoudster Ellen van Dijk, liet Deborah Veerman zich zien. In wedstrijden met geaccidenteerde parkoersen hoopt de 27-jarige clubrenster van MtD/De Waardrenner door te breken.

Voor de Omloop van de Crimpenhof staat de naam van Deborah Veerman op de lijst met favorieten. Dat ze zo snel naam zou maken had ze niet verwacht. 

“Vorig jaar ben ik pas serieus gaan wielrennen,” vertelt de wielrenster uit Stolwijk. “Voor die tijd was schaatsen mijn grootste passie. Ik fietste erbij voor de lol. Tijdens een klimkoers in Ulestraten vielen mijn klimmerskwaliteiten op bij Gerhard Joling, die toen ploegleider van De Waardrenner was. Hij nam me op in zijn team. 2021 was een leerjaar voor mij. Om het gat met de Nederlandse top te verkleinen is het fijn, dat de KNWU een competitie voor clubploegen is gestart. In de zeven wedstrijden van deze Women Cycling Series behaalde De Waardrenner de meeste punten. In de Belgische GP Evergem werd ik tweede. In de laatste wedstrijd De Omloop van de Zevenheuvelen, waar ik als klimmer veel werk verrichtte voor onze ploeg, passeerden we koploper WV Schijndel op de ranglijst.”

Ambassadeur
De Waardrenner zit ook niet stil. In Krimpenaar Peter de Vries heeft de wielervereniging uit de Krimpenerwaard een ambassadeur, die zich inspant voor het vrouwenwielrennen. Met de Stichting Making the Difference organiseert hij een wedstrijdenreeks, waarvan de Omloop van de Crimpenhof op zaterdag 23 juli er een van is.

“Het is een stratenparkoers van 3 kilometer zonder hoogteverschillen,” vervolgt Veerman. “Aangezien ik niet over een goed eindschot beschik, zal ik in een kopgroep moeten belanden om te kunnen winnen. Als team kunnen we zo’n situatie wel creëren. Mocht de wedstrijd uitdraaien op een pelotonsspurt, dan rijden we voor onze clubgenote Melissa Hofman, die goed kan spinten.”

In dienst rijden voor anderen is niet vreemd voor Deborah Veerman. Als schaatsster gaat zij het komende winterseizoen op het hoogste niveau rijden. “Ik maak deel uit van de schaatsploeg Het Leontienhuis, die in de topdivisie uitkomt. Ik werk fulltime bij een bank en kan sport en werk door mijn variabele werktijden goed combineren. Na het schaatsseizoen wil ik kijken hoever ik kan komen in de wielersport. Dit jaar reed ik in de heuvelachtige internationale klassieker Veenendaal-Veenendaal tegen de toppers, die in de worldtourploegen rijden. In het peloton kon ik goed meekomen, maar in de finale speelde ik geen rol. Ik moet dus nog verbeteren. Bij MtD/De Waardrenner heb ik het prima naar mijn zin. We rijden een mooi programma, er staat een goed begeleidingsteam voor ons klaar en ik kan nog veel leren. In klimwedstrijden ben ik de kopvrouw. De hulp van mijn clubgenoten ‘betaal ik terug’ in wedstrijden, waarin alles vlak is.”

Op zaterdagavond 23 juli - de start is om 19.00 uur - organiseert de stichting MtD, in samenwerking met Krimpen Presents, de Omloop van de Crimpenhof op een parkoers van 3 kilometer. Het wordt een wedstrijd over 75 kilometer rondom het overdekte winkelcentrum. De Omloop van de Crimpenhof maakt onderdeel uit van de KNWU Interclubcompetitie voor vrouwen.

Wim Kroone