• Corie Grootendorst en Teus Stouthart: respectievelijk ex-polderdichter en huidig polderdichter.
• Corie Grootendorst en Teus Stouthart: respectievelijk ex-polderdichter en huidig polderdichter. Foto: Jan Timmer

Wie wordt de nieuwe polderdichter van de Krimpenerwaard?

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Wie wordt de nieuwe polderdichter van de Krimpenerwaard? Kandidaten kunnen zich tot 15 september aanmelden.

Teus Stouthart en Corie Grootendorst kunnen het van harte aanbevelen: het polderdichterschap. “Want wat is er mooier dan op poëtische wijze de Krimpenerwaard te beschrijven, te bejubelen en te beschouwen?” 

Plezier
“Ik heb er in ieder geval enorm veel plezier aan beleefd”, zegt ‘regerend’ polderdichter en inwoner van Bergambacht, Teus Stouthart. “Twee jaar geleden werd ik tot polderdichter benoemd. Een hele eer vond ik dat. Ik heb er op mijn eigen manier invulling aan proberen te geven, steeds een invalshoek proberen te kiezen die mensen raakt. Als er herkenning ervaren wordt, dan heeft een gedicht voor mij meerwaarde.”

“Alle zeven polderdichters tot nu toe hadden in relatie tot de Krimpenerwaard hun eigen startpunt,” vertelt Corie Grootendorst. “Een logische en ‘veilige’ keuze, want dit gebied is groot. Als je zoals ik in Haastrecht woont, ken je je eigen ‘territorium’ goed, maar heb je minder kennis van wat zich in bijvoorbeeld Krimpen aan de Lek afspeelt. Van lieverlee echter raak je steeds breder georiënteerd.”

Medio september 2022 komt een einde aan twee jaar polderdichterschap van Teus Stouthart. Potentiële opvolgers kunnen zich aanmelden bij de organiserende kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard. Waar de kandidaten aan moeten voldoen? Teus Stouthart: “Alles begint met een goede beheersing van de Nederlandse taal en creativiteit in combinatie met het vermogen om gedichten te schrijven over de Krimpenerwaard: het landschap, de alledaagse dingen, de actualiteit etcetera.”

“Als polderdichter ben je actief in opdracht van twee gemeenten binnen dit gebied, op verzoeken van inwoners of op eigen initiatief”, zegt Corie Grootendorst. ”Je levert minimaal drie gedichten per jaar af. De vorm is vrij. Onderwerpen ook, al worden ze soms aangedragen”

Aanmelden
Inmiddels hebben zich de eerste kandidaat-polderdichters al gemeld voor de strijd om het polderdichterschap 2023-2024. Om mee te kunnen dingen naar de straks vacante titel dienen voor 15 september drie gedichten te worden gemaild naar polderdichterkrimpenerwaard@kpnmail.nl.  Een jury bepaalt uiteindelijk wie Teus Stouthart gaat opvolgen.

Jan Timmer