• De Burgemeester Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel.
• De Burgemeester Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel. Foto: Martijn Kuiler

Onkruidaanpak Krimpen doorn in het oog

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • “Het staat huizenhoog. Je schaamt je gewoon om hier te wonen.” Aart Deelen spreekt zijn onvrede uit over het woekerende onkruid her en der in Krimpen.

De bewoner van de Rubenslaan stelt dat met de overgang naar een nieuwe aannemer het groenonderhoud in de IJsselgemeente ‘achteruit gehold’ is. “Voor die tijd werd er veel aandacht aan geschonken en zag het er netjes uit. Moet je nu eens kijken, het is gewoon een bende. Het lijkt hier onderhand wel een achterstandswijk.” Of hij er al melding van heeft gemaakt bij de gemeente? “Nee joh, er wordt toch niets aan gedaan.”

Motie
Deelen is zeker niet de enige klager, stellen de lokale partijen Stem van Krimpen en Krimpens Belang. Zij dienden bij de behandeling van de Kadernota een gezamenlijke motie in voor een actievere onkruidaanpak in Krimpen.

“We krijgen van veel inwoners klachten over ‘torenhoog onkruid’”, stellen raadsleden Saskia Bijl (Krimpens Belang) en Wilco Slotboom-Zeedijk (Stem van Krimpen). “Ze hebben dit ook bij de gemeente gemeld, maar er is desondanks geen verbetering in gekomen. Sinds de gunning aan groenaannemer Verkuil en Moree voor het groenonderhoud lijkt het op veel plaatsen verslechterd te zijn. Dit kan soms leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, omdat vanwege het hoge onkruid het zicht belemmerd wordt. Een nieuwe partij zou na een gunning juist moeten laten zien dat de overgang een goede keuze is, maar wij zijn hier nog niet van overtuigd. Geef aan welke wijk en/of straat wanneer aan de beurt is voor het wieden van onkruid. En zeg waar er juist niet gemaaid hoeft te worden in het kader van de biodiversiteit, waar onkruid dus onkruid ‘mag zijn’.”

Hoogtij
Leefbaar-wethouder John Janson gaf aan dat het mooie weer met zich meebrengt dat alles nu uit de grond schiet. “De aannemer heeft dan ook extra mankracht ingezet. Het is hoogtij, maar we moeten het wel kritisch volgen. Of het verslechterd is, weet ik niet. We hebben hier met z’n allen onkruidbestrijding op basisniveau afgesproken en wellicht was dit in het verleden wel hoger. Moet het beter, dan moeten er centjes bij. Nu nog te vroeg, maar daar kom ik op terug. De aannemer werkt overigens aan een app waarin op postcodeniveau de werkzaamheden kunnen worden aangekondigd.”

De motie kreeg vervolgens geen meerderheid in de raad.

Martijn Kuiler