• Danielle van Heijningen bij de buitenkast.
• Danielle van Heijningen bij de buitenkast. Foto: Dirk Molenaar

‘Dierenvriendje’: voor baasjes met een smalle beurs

Algemeen

SCHOONHOVEN • Wat als je financieel niet (meer) voor je huisdier kunt zorgen? ‘Dierenvriendje’ brengt uitkomst.

Aan het Schoonhovense Lindenpad is onlangs een buitenkast geplaatst. Wie deze opent ziet een uitstalling van diervoerders, voornamelijk voor hond, kat, cavia en hamster. ‘Pak hier wat’, staat uitnodigend op de kast vermeld. 

‘Dierenvriendje’ is een initiatief van Danielle van Heijningen (51), die zich inzet voor mensen die het financieel moeilijk hebben, maar net niet in aanmerking komen bij instanties zoals de Voedselbank. Zelf heeft ze zes katten die bij haar een koninklijk leven leiden. Het zijn flink uit de kluiten gewassen beesten van het ras Maine Coon.

Danielle is bij veel mensen bekend van haar ‘All-in-One-shop’ aan de Haven. “Ondernemers konden bij mij hun artikelen plaatsen, die ik dan vervolgens voor hen verkocht”, blikt ze terug op die periode. Door omstandigheden stopte ze in 2018 met de verkoop. Qua werk heeft ze daarnaast van alles gedaan: “Ik heb in de schoonmaak gezeten, in fabrieken gewerkt en mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald.” 

Haar hart van goud en liefde voor dieren heeft haar bewogen om de actie Dierenvriendje op te zetten.

Buitenkast
Half juni startte ze met het initiatief om mensen met een huisdier en een smalle beurs te helpen. “Wat kan ik doen zonder dat ik iedereen in huis krijg?’, vroeg ze zich af. “Op Facebook zag ik iemand die zo’n buitenkast had opgezet. Daar werd ik enthousiast van.”

Via een kleine crowdfundingsactie werd het initiatief opgestart. Een supermarkt sponsorde direct een aantal kratten met dierenvoer en met behulp van social media werd verdere bekendheid gegeven aan het initiatief. “Het leuke is dat er ook mensen zijn die de kast spontaan aanvullen. Zonder dat ik het weet doneren zij voer, zodat de voorraad altijd voldoende is.”

Schroom
Het belangrijkste doel van Danielle is om te voorkomen dat huisdieren weg moeten, omdat hun baasje het niet meer kan betalen. “Een huisdier biedt juist troost en steun als je in een moeilijke tijd zit.”

De dierenliefhebster realiseert zich dat eventuele schroom overwonnen moet worden om van haar gratis producten gebruik te maken. Ze roept haar doelgroep dan ook op om hierover heen te stappen: “Doe het voor je huisdier en voel je vooral niet beschaamd, want dat is nergens voor nodig.”

De actie Dierenvriendje is te volgen via Facebook (Dierenvriendje Schoonhoven eo). Het adres van de kast is Lindenpad 24 in Schoonhoven-Oost.

Dirk Molenaar