Streekmuseum zoekt nieuw depot

krimpen a/d ijssel • Streekmuseum Krimpenerwaard is dringend op zoek naar een nieuw depot. Uiterlijk 1 augustus moet het de depotruimte in het naastgelegen Comenius College verlaten. Binnen een jaar zal ook het depot in de Admiraal de Ruyterschool moeten wijken.

De klaslokalen zijn nodig om onderwijs te bieden aan Oekraïense vluchtelingen, meldt museumdirecteur Hilde van den Berg. “Dat we het depot kwijtraken, kan de doodsteek zijn voor onze museumcollectie”, windt ze er geen doekjes om.
Er waren al langer gesprekken tussen de gemeente Krimpen aan den IJssel en het Streekmuseum om een nieuw onderkomen te vinden voor de collectie van ruim 27.000 (!) voorwerpen in de depots. Ondanks ‘maandenlang hard zoeken’, aldus de museumdirecteur, is er nog geen nieuwe locatie gevonden: “In het uiterste geval worden de depotitems zolang opgeslagen in zeecontainers in de Stormpolder. Daarbij betaalt de gemeente de kosten van de verhuizing en van de opslag. Tevens wordt nagedacht over manieren om de kwetsbare collectie te beschermen, bijvoorbeeld door het isoleren van de containers."
Ondertussen zoekt het museum verder: “Om beide depots te verenigen is een ruimte van circa 200 vierkante meter nodig. Ook een tijdelijke oplossing wordt op prijs gesteld, maar uiteindelijk hebben we een permanent extern depot nodig.” Wie een geschikte ruimte heeft, kan contact opnemen met het Streekmuseum, via h.vandenberg@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of 0180-514866 (dinsdag, woensdag, donderdag).

Reactie gemeente
Wethouder Wubbo Tempel hoopt dat de oproep werkt: "Helaas heeft overleg tot nu toe niet tot de oplossing geleid, die het museum aantrekkelijk vond. De gemeente heeft diverse opties aangedragen. Eén heel aantrekkelijke suggestie is van een eigenaar van een ruimte in de Crimpenhof. Daar kan het museum de depotstukken opslaan en zelfs bezoekers toelaten. Dit is helaas afgeketst, omdat het Streekmuseum niet voor vier dagdelen vrijwilligers kon regelen. De gemeente heeft nog aangeboden om alle kosten die hiermee gepaard gaan op zich te nemen."