• Bram Herens met een van zijn werken.
• Bram Herens met een van zijn werken. Foto: Kirsten Quaedackers

'Zonsondergang is iedere dag anders'

schoonhoven • Het afgelopen halfjaar lijkt ogenschijnlijk rustig verlopen voor stadsschilder Bram Herens. Niets is minder waar; de kunstenaar heeft zich opgeladen voor zijn expositie ‘Aquarellen van Stadsgezichten’. Van 24 juni tot en met 3 juli in de Hoge Vierschaar.

"Het is nu voornamelijk nieuw werk wat ik laat zien", licht Herens (59) toe. “Onderdeel is ook een serie zonsondergangen, gezien vanuit mijn zolderkamer. Deze serie heet ‘Sunset’; altijd hetzelfde uitzicht, maar telkens met een totaal andere kleurenpalet. Een zonsondergang is iedere dag weer anders.” Dit is precies waar Bram zich in onderscheidt: nuanceverschillen blootleggen zodat de kijker steeds weer verrast wordt.
Stadsgezichten maakt Herens in de vorm van aquarellen, portretten schildert hij het liefst met olieverf. De eeuwenoude techniek van ei-tempera, waarbij eigeel als basis dient voor de verf, heeft hij achter zich gelaten. “Het is heel bewerkelijk en bij veel schilderijen ontstaat na verloop van tijd schimmel. Daarom ben ik daar mee gestopt”, verklaart hij zijn keuze. De afgelopen jaren staat Bram bekend als ‘zwerver’, telkens op zoek naar een geschikt en betaalbaar atelier. Na enkele wisselingen is hij nu beland in het voormalig Groene Kruisgebouw aan de Spoorstraat. “Dit is tijdelijk want de spoorzone gaat natuurlijk op de schop, maar voorlopig heb ik een locatie om te schilderen en les te geven.”
Wie Bram een beetje kent, weet dat hij veel kennis heeft over de geschiedenis van de stad. Hij bezit een romantische drang om mooie herinneringen uit lang vervlogen tijden naar boven te halen. Zijn favoriete plekje in de binnenstad; dat is het gebied rondom de Wilhelminaboom, ingang stadspark bij de Kruispoortstraat. “Historische grond, veel familieleden zijn hier geboren. Mijn overgrootvader had daar een smederij en een diligence, een postkoets. Ik blijf dit stukje Schoonhoven magisch vinden”, mijmert de veelzijdige schilder. Ook de komende tijd zit de stadsschilder niet stil. Goede connecties heeft hij met het Belgische Brugge, een plaats waar hij graag komt. Later dit jaar presenteert Bram een kalender met stadsgezichten van deze prachtige, middeleeuwse vesting. Daarnaast is hij uitgenodigd om er te exposeren. “Dit nieuws heb ik net binnen gekregen, fantastisch. De Vlamingen dragen mij op handen”, lacht Herens.

De tentoonstelling in de Hoge Vierschaar, onder het stadhuis aan de Haven, is geopend van vrijdag 24 t/m zondag 26 juni en vrijdag 1 t/m zondag 3 juli van 14.00 tot 17.00 uur. 

Dirk Molenaar