• Tim Brinkman (rechts) en Hans Zuidijk onthullen de aanhanger.
• Tim Brinkman (rechts) en Hans Zuidijk onthullen de aanhanger. Foto: aangeleverd

Rietteam bij brandweer Krimpen aan de Lek

Algemeen

KRIMPEN A/D LEK • De brandweer van Krimpen aan de Lek krijgt er een belangrijke taak bij. Het korps wordt toegerust op het bestrijden van rietenkap-branden. Het Krimpense korps kreeg donderdagavond in haar kazerne aan de Tiendweg een aanhanger met het benodigde materieel voor dit specialisme, officieel overgedragen vanuit de brandweerregio Hollands-Midden.

“De meesten weten wel dat ik van een feestje houd, dus toen ik hoorde dat we vandaag de aanhanger zouden krijgen, was dit een mooie reden om de vrijwilligers met aanhang uit te nodigen voor een klein feestje”, sprak postcommandant Tim Brinkman de genodigden toe. Vol trots trok hij samen met regiocommandant Hans Zuidijk een zwart doek van de knalrode aanhanger, die vervolgens door de aanwezigen bewonderd kon worden. Er rond omheen stond het veelzijdige blus- en hulpmateriaal uitgestald.

Brinkman: “Het materieel is er, maar onze vrijwilligers moeten nog wel opgeleid worden voor dit specialisme. Dat gaat waarschijnlijk vanaf oktober gebeuren.”

De ploegchef is er duidelijk trots op dat hij deze extra taak in huis heeft kunnen halen. “Een jaar geleden begon het met een oriënterend gesprek of we ons naast de basis-brandweertaak mochten toeleggen op een specialisme. In eerste instantie leek hier niet veel uit te komen, toen ik plots gebeld werd met de mededeling dat er twee rietenkap-brand-bestrijdingsteams zouden komen in de regio. Besloten werd twee korpsen in de uithoeken van de regio aan te wijzen. Samen met de ploeg van Noordwijkerhout gaan we op alle rietenkap-branden binnen de regio rijden. Tot op heden was dit specialisme niet vertegenwoordigd binnen Hollands-Midden, ondanks de talrijke boerderijen met rieten kap die her en der in het landelijke gebied staan. Bij zo’n brand - 3 a 4 per jaar - moest dan altijd een beroep worden gedaan op een gespecialiseerd team uit een naastgelegen brandweerregio. Ik ben er er trots op dat we nu met onze club dit specialisme mogen gaan doen. Hard werken en waar nodig materieel brengen en onze kunde en kennis inzetten.”

Het korps heeft momenteel een vrijwilligersbestand van zestien mensen. Brinkman zou dit graag verhogen. “Dus, gedreven mannen én vrouwen die ons team willen komen versterken zijn meer dan welkom.”

Martijn Kuiler