• Vrijwilliger Paul Froling bij de Dagbus van Crimpenersteyn.
• Vrijwilliger Paul Froling bij de Dagbus van Crimpenersteyn. Foto: aangeleverd

Dagvervoer Crimpenersteyn in het nauw

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Zorgcentrum Crimpenersteyn zit te springen om nieuwe chauffeurs voor de Dagbus, die cliënten van huis naar de dagactiviteiten brengt en andersom. “Het is echt een probleem. Als het zo blijft, gaan er zeker ritten uitvallen”, geeft Marjan Pols-de Pee aan. Zij heeft als vrijwilligerscoördinator onder andere de taak om het chauffeurscorps op peil te houden.

“We hebben momenteel rond de negen vrijwillige chauffeurs die dagelijks de ritten op onze bus uitvoeren. Ze worden vergezeld door een bijrijder die de passagiers helpt in- en uitstappen en ze eventueel begeleidt van en naar de voordeur. Naast het vervoer van cliënten van en naar Crimpenersteyn, worden er tussendoor ook ritjes uitgevoerd naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of het gezondheidscentrum, mochten er geen familieleden beschikbaar zijn.”

Het chauffeurstekort spitst zich voornamelijk toe op de maandagmiddag. “Daar dreigen nu echt ritten te gaan uitvallen, zeker met de vakantieperiode voor de deur. Mochten we echt omhoog komen te zitten, kunnen we altijd nog een beroep doen op de Belbus hier in Krimpen, maar die zijn zelf ook druk. Of eventueel aankloppen bij andere locaties van De Zellingen, maar die kampen zelf ook met een tekort aan vrijwilligers.”

Naast uiteraard een geldig rijbewijs, dienen nieuwe chauffeurs ook te beschikken over een goede rijvaardigheid, redelijke stratenkennis van Krimpen en dat ze goed kunnen omgaan met ouderen. “Dit laatste geldt ook voor eventuele nieuwe bijrijders. “Ouderen springen niet zomaar ‘hup’ in de bus, maar moeten daarbij vaak geholpen worden. Ook heb je geregeld te maken met bijvoorbeeld dementerende mensen wat de juiste omgang vraagt.”

Crimpenersteyn zag gedurende de coronaperiode het totale vrijwilligersbestand flink slinken. Marjan: “Voor de pandemie hadden we nog zo’n 230 vrijwilligers, nu zijn er daar nog maar 160 van over. Dus ook voor andere taken kunnen we helpende handjes zeker goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor onze maaltijdservice, waarbij chauffeurs warme en koude maaltijden aan huis brengen bij cliënten. Maar ook voor het uitserveren van de broodmaaltijd en het koffieschenken hier in Crimpenersteyn.”

Meer informatie is te verkrijgen bij Marjan Pols-de Pee via telefoonnummer 06-82594450 of marjan.depee@zellingen.nl.

Martijn Kuiler