Onthulling beelden in Zilvermuseum

schoonhoven • Waarnemend burgemeester Pauline Bouvy- Koene heeft vorige week maandag, tijdens Zilverdag, twee bronzen beelden van Adam van Vianen en Johannes Lutma onthuld. De creaties van de twee topzilversmeden uit de 17e eeuw zijn te zien in het Zilvermuseum. 

Hun zilveren pronkstukken staan zelfs in de canon van de Nederlandse geschiedenis.
Adam van Vianen en Johannes Lutma staan bekend om hun objecten in de zogenaamde ‘kwabstijl'. Kenmerkend is dat bijvoorbeeld een kan uit één stuk wordt gesmeed en een bijna vloeibare uitstraling heeft, wat technisch zeer complex is. De bijzondere grillige schalen en kannen, vaak voorzien van zeemonstermotief, staan op beroemde klassieke schilderijen en sieren nu de zalen van het Rijksmuseum.
Het werk van Lutma en Van Vianen was in hun tijd populair in binnen- en buitenland en te vinden in adellijke collecties. Door de eeuwen heen inspireerden hun objecten anderen. Ook Carel Begeer van de bekende zilverfabriek Van Kempen, Begeer en Vos in Den Haag raakte gefascineerd door hun vakmanschap. Hij gaf in 1920 opdracht om twee bronzen beelden te laten maken van de zilvervirtuozen. Deze verwelkomden de klanten in zijn winkel in Den Haag. Een deel van deze winkel is te zien in het Zilvermuseum (op de eerste etage). De twee bronzen beelden, in langdurige bruikleen van de Royal Delft Groep, brengen de bezoekers van het Zilvermuseum terug naar een tijd waarin zilver(kunst) een belangrijke rol speelde in de maatschappij. De beelden zijn te zien in de smederij van het museum.