• Femke (l) en Kirsten, winnaars van de Silver Challenge.
• Femke (l) en Kirsten, winnaars van de Silver Challenge. Foto: Dirk Molenaar

Winnaars ‘Silver Challenge 2022’

schoonhoven • Vast onderdeel van de jaarlijkse Nationale Zilverdag is de ontwerpwedstrijd ‘Silver Challenge’. Het thema ‘Pixel’ is door alle kandidaten op een originele manier ingevuld. 

De jury was onverdeeld van mening dat de babyrammelaar van Kirsten Quaedackers (41) de hoofdprijs verdiende. In de rammelaar is de Schoonhovense Veerpoort ingegraveerd. Het publiek daarentegen koos voor de zilveren papegaai van Femke Toele (34). De inzending is een replica van haar levende ‘pixel’, een kleine papegaai waar ze al jaren verzot op is. Het is de tweede keer dat ze deze prestigieuze prijs in ontvangst nam. In 2019 won zij met haar ontworpen tiara.
Beide winnaressen zijn geen onbekenden van elkaar. Al jaren goed bevriend, keien in het edelsmidvak en ze geven samen les op de Vakschool waar ze zelf ook de studie doorlopen hebben. Femke begeleidt voornamelijk latere instromers en spijkert de kennis bij van afgestudeerde edelsmeden. Kirsten geeft les aan reguliere leerlingen, die de drie- of vierjarige MBO opleiding volgen.
Met haar atelier Q aan de Veerstraat in Schoonhoven is Kirsten gericht op de individuele wens van de klant. Ze ontwerpt en is kundig om oude sierraden een nieuwe uitstraling te geven. Femke heeft geen winkelpand, werkt vrij anoniem en ontwerpt sierraden voor haar eigen ‘Fem Collection’. Daarnaast is zij gespecialiseerd in edelstenen en bevoegd om deze te certificeren.

Het kiezen voor het beroep van goud-/ zilversmid is voor beiden een bewuste keuze geweest. De uit Zuid-Limburg afkomstige Kirsten twijfelde eerst nog of ze een opleiding tot laborante zou volgen. Een stagedag gaf de doorslag dat ze die kant niet op wilde. De Haarlemse Femke werd ontraden door haar studiebegeleider om vanaf de Havo naar de Vakschool te gaan. Dit was immers een MBO-opleiding, dus een lager vervolg. Ongelooflijk veel positieve reacties hebben beide winnaressen ontvangen op hun winnende creatie. Direct vanaf het moment van de prijsuitreiking werden ze bestempeld als onbetwiste ‘Zilverkoninginnen’.

Winnaar van de Junior Challenge werd de negenjarige Ivar de Hey. Hij bekoorde de jury met een zilveren poppetje van duurzaam materiaal. Het Rabobank Talentplein, onderdeel voor (oud) leerlingen van de Vakschool, is gewonnen door Nikkie Peters. In haar kielzog volgde Eduard Klein met een mooie tweede nominatie. Deze prijzen zijn voor talenten die opvallen door hun enthousiasme, gedrevenheid en creativiteit.

Dirk Molenaar