• De drie Bergambachtse doelpunten werden al in de eerste helft gemaakt.
• De drie Bergambachtse doelpunten werden al in de eerste helft gemaakt. Foto: Stephan Tellier

Bergambacht neemt de eerste horde

regio • Bergambacht versloeg in zijn eerste nacompetitiewedstrijd Zwammerdam met 3-0 en speelt vanavond (dinsdag) in Zevenhuizen tegen Groeneweg. Deze ploeg klopte Floreant na verlenging (6-6) in de aansluitende strafschoppenserie.

Bergambacht werd in de beginfase onder druk gezet door Zwammerdam, maar echt gevaarlijk werden de gasten niet. Dat was de thuisclub wel in de omschakeling. Na Zwammerdams balverlies kwam Bergambacht er snel uit en Rody Bezemer opende de score. Voordat de bezoekers van de schrik bekomen waren, passte Jan Smits de bal op de snelle Twan Schmidt, die oog-in-oog met de Zwammerdamse sluitpost niet faalde. Pieter Meijer bracht nog voor rust de marge op drie. “In de tweede helft hebben we de tegenstander, die achterin een-op-een ging spelen, laten komen. Met een versterkt middenveld kwamen we niet meer in de problemen,” aldus assistent-trainer Ron de Heer. 

Met een ronduit vlammende 0-4 uitoverwinning op GVV’63 liet Dilettant zaterdag zien dat het tot veel in staat is als het er echt op aan komt. “Staat er wat op het spel, dan staan we er”, grijnsde trainer Edward Knook breeduit. “En nu wacht de volgende uitdaging: dinsdagavond 14 juni komt Arkel op bezoek. Ook dat duel gaan we onbevangen in. We hebben niets te verliezen tegen deze tweedeklasser.” 

In de (korte) aanloop naar het duel met GVV’63 slaagde Knook er in een helder beeld te krijgen van de sterke en zwakke punten van de tegenstander. “Op zijn beurt had GVV ook bij ons een wedstrijd bezocht en een strijdplan geschreven. We speelden echter zaterdag héél anders dan de week ervoor. Ik koos ditmaal voor een behoorlijk opportunistische manier van voetballen met direct spel en veel lange ballen achter de verdediging van GVV. Dat pakte geweldig uit. Die gasten wisten niet hoe ze het hadden tegen onze aanvallers. Een compliment aan het team: het speelde geconcentreerd en sterk.” 

Dilettant kwam op een 0-1 voorsprong door een treffer van Jesper van den Adel. Fabio Vrolijk verzorgde de 0-2. Vervolgens maakte Jimmy Koning de klus definitief af door de 0-3 en 0-4 aan te tekenen.

Spirit’s ambitie om via de nacompetitie de eerste klasse te bereiken leed zaterdagmiddag in en tegen Heinenoord schipbreuk. De Ouderkerkers verloren na verlenging met 4-1. 

Het had allemaal heel anders kunnen lopen als de ‘kanaries’ wat minder slordig waren omgegaan met de scoringskansen. De productie bleef daardoor beperkt tot één treffer: de 1-1 van Christian Schrader. Eerder in de wedstrijd was Spirit op een 1-0 achterstand gekomen: een treffer met een zure bijsmaak, omdat de Ouderkerkers één minuut daarvoor een doelpunt om dubieuze redenen zagen worden afgekeurd wegens buitenspel. Na de gelijkmaker van Schrader zette Spirit prima voetbal neer en leek een uitoverwinning tot de mogelijkheden behoren. De goal bleef echter uit, waarna trainer Richard van Cappellen en zijn mannen in de verlenging de kous op de kop kregen. Heinenoord deelde daarbij een dubbele dreun uit door meteen na de 2-1 ook de 3-1 aan te tekenen. De gasten gingen nog vol vuur op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de ruimte die ze daarbij in verdedigend opzicht lieten liggen zorgde voor een nieuwe domper: 4-1. “We liggen er uit. Het is niet anders”, blikte Richard van Cappellen terug op de middag. “Natuurlijk, het is nooit leuk om te verliezen en zeker niet na een duel waarin we van alle kanten complimenten kregen over ons spel. Maar ik ben ook trots op deze spelersgroep. We eindigden als vierde in de reguliere competitie, pakten in de zeven laatste duels de volle buit en plaatsten ons voor de nacompetitie. Daar doet zo’n verliespartij als vandaag niets aan af. Het seizoen zit er nu op. We gaan uitrusten en zien elkaar weer op 6 augustus. Dat is weer iets om ons op te verheugen.”

Wim Kroone & Jan Timmer