‘Pannenkoeken party’ voor vluchtelingen

krimpenerwaard • Op ‘Wereldvluchtelingendag’ wordt aandacht gevraagd voor mensen die gevlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Woensdagmiddag 22 juni krijgen vluchtelingen in de regio een ‘Pannenkoekenparty’ aangeboden. 

“Op Wereldvluchtelingendag is het ook bewonderen van veerkracht”, licht Helma Graveland toe. “Vluchtelingen zitten vaak in moeilijke posities, waar ze dagelijks mee te maken hebben.” Helma is al jarenlang betrokken bij Krimpenerwaard Intercultureel (KIC). Afgelopen periode is de groep vluchtelingen in de Krimpenerwaard enorm gegroeid. Naast mensen uit onder andere Syrië en Afghanistan, kwam er in korte tijd een groot aantal Oekraïners bij. Bij gastgezinnen verblijven nu 230 Oekraïners, in de gemeentelijke opvang ruim 70.
Ondanks de snelle instroom, is het nog steeds te behappen voor de vrijwilligers. “We hebben een grote groep gedreven helpers die met elkaar via een app taken van elkaar overnemen of ruilen. De app is een positieve erfenis bij de opvang van Oekraïners in sporthal De Meent in Schoonhoven. KIC plant de diensten in en vrijwilligers reageren daarop en stemmen onderling af. “Supermakkelijk, net of je een supermarktmedewerker bent”, maakt Helma de vergelijking. “Daar gebruiken ze ook dit systeem om alles te regelen.”
In navolging op de succesvolle invulling van Wereldvluchtelingendag 2021, is voor nu een soortgelijke opzet gemaakt. Op woensdag 22 juni zijn op vijf plaatsen in de Krimpenerwaard vluchtelingen met hun gastgezinnen welkom op de ‘Pannenkoekenparty’. “Wij merkten dat vooral Oekraïners dol zijn op pannenkoeken, dat lusten ze allemaal”, lacht Helma. “Het idee was snel geboren om een pannenkoekenbuffet in de open lucht te organiseren.”
Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven, start het eetfestijn om vijf uur s’-middags. Een grote groep bakkers is beschikbaar die rond de vijftienhonderd (!) pannenkoeken bakken, uiteraard afhankelijk van het aantal deelnemers. Helma benadrukt dat ook gastgezinnen welkom zijn.
Voor bepaling hoeveel er gebakken moeten worden, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan door een een mail te sturen naar: h.graveland@kicnetwerk.nl. Er zijn geen kosten aan de maaltijd verbonden. 

Dirk Molenaar


Expositie Fotogroep Krimpen

krimpen a/d lek • Fotogroep Krimpen exposeert tot eind augustus in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. "Het was de doelstelling van oprichter Cees Kol - elf jaar geleden - om een laagdrempelige fotogroep te vormen", verklaart Henk van der Waal namens de fotogroep. "Helaas is Cees in 2016 overleden, maar de fotogroep is doorgegaan en bij de leden leeft zijn gedachtegoed nog steeds voort. Een jaarlijks doel is om een expositie te organiseren in Krimpen aan den IJssel of in de regio om de leden de kans te geven hun mooiste foto te tonen aan het publiek. Tevens willen we hiermee bekendheid geven aan de fotogroep."