Celstraf geëist na ontucht/aanranding

gouderak • Tegen een 51-jarige man uit Waddinxveen is drie jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man in 2019, 2020 en 2021 28 kinderen in de omgeving van Gouda, Gouderak en Waddinxveen hebben gedwongen zichzelf te ontkleden. Hij deed zich daarbij vaak voor als iemand met gezag: een boswachter, een bouwopzichter of iemand van de sportclub waar de kinderen aan het spelen waren.

De kinderen kwamen vaak overstuur thuis met het verhaal dat een man hen plotseling had aangesproken omdat ze iets verkeerds zouden hebben gedaan. De Waddinxvener bedreigde hen met geweld, met een boete, met het bellen van de politie of iets dergelijks. Ook blokkeerde hij hen vaak de weg zodat ze niet konden vluchten. Op die manier dwong hij hen zich te ontkleden. Ze moesten ook dikwijls zichzelf of elkaar aanraken. In enkele gevallen raakte hij hen aan of ontkleedde hij zichzelf.
Onderzoek van de politie leidde in oktober 2021 tot een doorbraak, toen een wit busje met een bedrijfslogo te zien was op camerabeelden. Enkele dagen later kon de politie de verdachte aanhouden. Hij bekende vanaf het tweede verhoor een lange reeks strafbare feiten. Volgens de Officier van Justitie is bewezen dat de Waddinxvener zich schuldig heeft gemaakt aan acht aanrandingen en zes pogingen daartoe. Ook twee gevallen van ontucht en drie pogingen daartoe zijn volgens de officier bewezen. Zij benadrukte op de zitting de enorme impact die de gebeurtenis op de kinderen heeft gehad: "Het meest sprekend is de angst. Veel van hen durfden niet meer over straat of buiten te spelen. Sommige kinderen kampen met woede-uitbarstingen, nachtmerries, problemen op school of depressieve gedachten. Ouders worstelen met de vraag hoe hier mee om te gaan. De slachtoffertjes schamen zich voor hun lichaam. Willen niet meer naar voetbal of zwemles.”
Volgens de deskundigen heeft de verdachte een pedofiele stoornis. Zowel de psycholoog als de psychiater beschouwen hem als verminderd toerekeningsvatbaar. Ook wordt de kans op herhaling als groot ingeschat. De officier maakte bij haar strafeis een afweging tussen ‘afstraffen en behandelen'. De uitspraak is op 22 juni.