Jagers vragen aandacht voor reeën

krimpenerwaard • Wildbeheereenheid Krimpenerwaard vraagt aandacht voor reeën. De jagers constateren een stijging van het aantal dieren binnen de Krimpenerwaard. "Dit voorjaar zijn er tussen de 20 en 25 reeën geteld. Een aantal jaar geleden waren dat er nog maar enkele", meldt een woordvoerder namens de wildbeheereenheid.

Daarom doen jagers (nogmaals) een beroep om honden aan de lijn te houden: "Loslopende honden kunnen reeën namelijk opjagen, waarna ze mogelijk worden aangereden in het verkeer. Daarnaast bestaat er de kans dat een loslopende hond een ree(kalfje) opspoort en grijpt. Dat willen we uiteraard graag voorkomen."
Er worden per jaar ongeveer twee à drie reeën aangereden op de N210. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de bronsttijd (paartijd) van de reeën, die ieder jaar omstreeks half juli begint, en na de omzetting van winter- naar zomertijd en vice versa: "Ondanks overleg met wegbeheerders is het niet mogelijk om preventieve maatregelen te treffen om aanrijdingen te voorkomen, zoals het plaatsen van wildspiegels. We roepen daarom weggebruikers op om alert te zijn, vooral tijdens de schemer. Wie onverhoopt toch een wild dier aanrijdt, kan contact opnemen met de landelijke meldkamer van de politie (0900-8844)."
Wildbeheereenheid Krimpenerwaard was op zaterdag 4 juni met een stand vertegenwoordigd op de oogstmarkt bij het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel: "Veel bezoekers bleken onbekend met het feit dat er reeën rondlopen in de Krimpenerwaard. Naast het informeren van langslopend publiek hebben we een prijsvraag gehouden, die in het teken stond van reeën. Ruim 70 mensen waagden een gokje en deden een briefje met het antwoord in de eendenkorf om een proefpakket van lokale gans te winnen. We hebben twee winnaars blij kunnen maken."