• Willem Nijhof.
• Willem Nijhof. Foto: aangeleverd

'Open en persoonlijke aanpak'

berkenwoude • Vanuit Praktijk Compass behartigt Willem Nijhof de belangen van mensen die moeite hebben om hun financiën op orde te krijgen, als gevolg van hun lichamelijke of geestelijke toestand.

De inwoner van Berkenwoude heeft sinds 2015 ruime ervaring opgedaan vanuit zijn praktijk in de psychosociale hulpverlening. Hierin staat hij mensen bij die het moeilijk vinden om vooruit te blijven kijken in het leven, bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn, worstelen met een verslaving of kampen met een burn-out. Samen met hen tracht hij weer koers te geven aan hun leven. In april van dit jaar is hij daarnaast Compass Bewindvoering gestart, onder andere vanuit de gedachte dat beschermingsbewind beter moet kunnen. Nijhof: “Ik heb in het werkveld gezien tegen welke obstakels mensen kunnen aanlopen die onder bewind staan: bureaucratie, lange wachttijden, slechte bereikbaarheid en weinig flexibiliteit.” Dat moet anders, zo is zijn gedachte. “Het mag best wel opener en persoonlijker zijn. Ook zie je dat de grens tussen werk en inkomen en schulden en armoede steeds kleiner wordt.” Beschermingsbewind kan aangevraagd worden door en voor mensen die zelf niet in voldoende staat zijn om hun geldzaken of administratie te regelen, bijvoorbeeld als gevolg van een lichamelijke of geestelijke beperking, verslaving, dementie of bij problematische schulden. Nijhof: “De aanvraag loopt altijd via de rechtbank. Voor de toewijzing voer ik altijd een goed gesprek met de cliënt over ons beider verwachtingen van het traject om te komen tot een stabiele financiële huishouding nu en in de toekomst. Dit voorkomt veel problemen. Maatwerk voor de klant is daarbij leidend.”

Nijhof draagt als bewindvoerder zorg voor het betalen van rekeningen, verzorgt de belastingaangifte en hij onderhoudt contacten met verschillende instanties en schuldeisers. "De cliënt heeft altijd inzicht in de transacties die ik doe en in het leefbudget.” Voor, tijdens en na zijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft Nijhof ruime ervaring opgedaan binnen de maatschappelijke opvang in de regio Rotterdam. "Passie en communicatie zijn altijd belangrijke pijlers geweest in mijn werk. Passie voor het werk, maar ook aandacht voor de mens die tegenover mij zit, die er voor kiest om geholpen te worden. Compass Bewindvoering is opgezet vanuit die gedachte. Een transparante en persoonlijke aanpak met aandacht voor de wensen van de klant.” Nijhof onderhoudt voor zijn werk nauw contact met gemeentes, woningbouworganisaties, kerken etc. "Mijn kantoor is gevestigd in de Krimpenerwaard, maar het werkgebied strekt zich uit over de hele provincie.”