De start van de 10 kilometer van de Haastrechtloop 2019.
De start van de 10 kilometer van de Haastrechtloop 2019. Foto: Stephan Tellier

Haastrechtloop beleeft zijn laatste editie

Sport

HAASTRECHT • De tiende en tevens laatste editie van de Haastrechtloop vindt morgen -vrijdag 17 juni- plaats. 

De Haastrechtloop is een prestatieloop over een uniek parkoers, dat de deelnemers leidt over fietspaden dwars door de Haastrechtse natuur en langs het natuurgebied de Hoge Boezem. 

“Naast wedstrijden van vijf en tien kilometer, organiseren we sinds 2018 ook een kidsrun van 1.000 meter,” aldus Erwin van der Ham. “In 2019 deden ruim 100 kinderen mee. Tot nu toe hebben we slechts 25 inschrijvingen. De teller voor de andere twee wedstrijden staat op 200. Dat kan ook beter.”

Geen respons
Op de oproep om de organisatie van de Haastrechtloop over te nemen, kwam geen respons. Van der Hams opzet in 2013 was om de loop vijf keer te organiseren. Dat zijn er dus tien geworden.

“Vanwege de coronamaatregelen is het evenement twee keer afgelast, maar het voorbereidende werk ging wel door,” vervolgt de Haastrechtenaar. “De loop groeide uit tot een niet meer weg te denken jaarlijks terugkerend evenement. We lokten veel lopers naar ons mooie stadje om de sfeer te beleven en een sportieve prestatie neer te zetten.”

Als de laatste loper vrijdagavond de finishlijn passeert, gaat Erwin van der Ham een nieuwe uitdaging aan. Hij wil zich na het voltooien van 42  (!) marathons toeleggen op ultralopen van 50 tot 100 kilometer. “De Sallandtrail in Nijverdal heb ik al achter de rug. Ik vind het heerlijk om mijn grenzen te verleggen.”

Voor de Haastrechtloop kunnen deelnemers zich nog tot een kwartier voor de start op het Concordiaplein inschrijven. De starttijden zijn: kidsrun: 16.00 uur, 5 km: 19.30 uur, 10 km: 19.35 uur.

Wim Kroone