• Linda Mersel (l) en Karin Noorlander: mooie samenwerking met de Peuter 3Plus Groep.
• Linda Mersel (l) en Karin Noorlander: mooie samenwerking met de Peuter 3Plus Groep. Foto: Jan Timmer

‘Peuter 3Plus-groep’ Floraschool zorgt voor betere overstap naar basisonderwijs

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Hoe bereid je een peuter goed voor op de overgang naar de kleuterklas in het basisonderwijs? Stichting Kinderopvang Nederlek en de Floraschool in Krimpen aan de Lek denken via het opzetten van een Peuter 3Plus-groep de sleutel te hebben gevonden.

“Sinds twee maanden zitten kinderen van het kinderdagverblijf op maandag en dinsdag in de 3Plus Groep bij ons op school in het lokaal naast de kleuterklas,” vertelt Linda Mersel, directeur van de Floraschool.  ”Ze spelen regelmatig samen op het kleuterplein met de kinderen van groep 1-2. De peuters gaan ook op bezoek bij de kleuters. De kinderen ontmoeten elkaar zo op een leuke manier en leren van elkaar.”

Vervolgens: “Erna, onze leerkracht van groep 1-2, heeft veel contact met de aan SKN verbonden leidsters van de 3Plus Groep. Hierdoor ontstaat op een natuurlijke manier een samenwerking tussen de kinderopvang en de basisschool zodat de ontwikkelingslijnen van de kinderen niet onderbroken worden, maar mooi doorlopen. De leidsters van de kinderopvang op hun beurt leren van de kleuterjuf waar de kinderen naartoe kunnen werken als ze vier jaar worden en naar school gaan. De kleuterjuf heeft hierdoor een beter beeld van wat op de kinderopvang wordt gedaan. Verder sluiten de thema’s op elkaar aan, net zoals de thema’s van de kleutergroep weer aansluiten op de thema’s van groep 3 tot en met 8.”

Verticale groepen
Karin Noorlander, directeur van SKN, is zeer enthousiast over de samenwerking. “Wij werken op onze kinderopvanglocaties met zogeheten ‘verticale groepen’ met daarin kinderen van 0 tot 4 jaar. De ‘3Plus-kinderen’ vormen daarin een minderheid, maar zij zijn het uiteraard net zo waard om goed bediend te worden, zeker ook in relatie tot de naderende overgang naar de basisschool en alles wat daarbij komt kijken. Dat we hierover met de Floraschool in contact kwamen is niet zo verwonderlijk. Kleuterjuf Erna heeft namelijk een verleden als begeleidster in onze kinderopvang. Zij was de verbindende factor. Niet veel later zaten Linda en ik om de tafel en hebben we vanuit enthousiasme en expertise, alsmede een goed pedagogisch klimaat, iets moois opgezet. De 3Plus Groep draait nu enkele maanden en de reacties zijn zeer positief, van zowel de peuters als hun ouders. Dit biedt echt meerwaarde. We zijn dan ook van plan om het verder uit te rollen. Na de zomervakantie starten we er ook mee in Lekkerkerk.”

Jan Timmer