Jubileum hoogheemraadschap

regio • Met de lancering van een kleurig beeldmerk kondigde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard afgelopen week de viering van het 750-jarig bestaan aan. 

Dijkgraaf Toon van der Klugt: “In 2023 vieren we ons 750-jarig bestaan door de watertoekomst van ons gebied onder de aandacht te brengen. We willen onze omgeving klimaatbestendig maken en dit combineren door het gelijktijdig mooier en duurzamer te maken. Daarvoor werken wij succesvol samen. Niet alleen met andere overheden en organisaties, maar ook direct met inwoners en bedrijven. Een grote verrassing blijkt voor veel mensen dat wij daarin een innovatieve en daadkrachtige overheidsorganisatie zijn. En dat is gezien de opgaven ook nodig.”
Het beeldmerk staat voor de dynamiek tussen de mens en het water. “Die dynamiek is al 750 jaar van groot belang om ons gebied droog en leefbaar te houden. Zo is het hoogheemraadschap van Schieland ontstaan in 1273, toen het op 14 mei door graaf Floris V met een privilege werd bekrachtigd. Daarmee zijn we het tweede oudste waterschap van Nederland dat gesticht is, kort na het hoogheemraadschap van Rijnland. De waterschappen zijn ook de eerste democratische besturen van Nederland en hebben het landschap en deels de cultuur medegevormd."
In 2005 fuseerde Schieland met het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard, dat zo’n 150 jaar ‘jonger’ is. Van der Klugt:
"Al die jaren stonden en staan water en waterveiligheid centraal. Water is van ons allemaal en is voor ons allemaal belangrijk. Bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel en bijna tweederde is overstroombaar. Ook het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard. Het is zelfs het diepst gelegen in ons land met bijna 7 meter onder de zeespiegel en staat al jaren in de frontlinie in de strijd met en voor het water om dit dichtbevolkte gebied bewoonbaar en (be)werkbaar te houden."