woensdag 18 mei

Jaarvergadering ‘Lekkerkerk door de tijd’
20:00 Lekkerkerk, Muziekzaal Amicitia.
Naast de gebruikelijke agendapunten is er ook een bestuursverkiezing en een voorstel om de contributie te verhogen. Verder wordt de jaarlijkse Maartje van Limborgh-penning tijdens de vergadering uitgereikt aan de bewoners van Lange Stoep 10. Na een laatste restauratie ziet het al eeuwenoude pand er weer fraai uit. Na de pauze vertoont Albert de Haaij enkele eigengemaakte films die hij maakte van kleurrijke Lekkerkerkers. De vergadering is bestemd voor leden. Niet-leden zijn ook welkom, maar dan moet men zich direct aanmelden als lid. Aanmelden kan ook via de website www.lekkerkerkdoordetijd.nl.

donderdag 19 mei

Repaircafé
13:00 Krimpen a/d IJssel, Het Palet.
Naast de Vijverhoek is er nu ook een Repaircafé in het Palet, Rembrandtlaan 37. In principe iedere derde donderdag van de maand van 13:00 tot 16:00 uur.

Lezing over ‘hopbierrevolutie’
20:00 Haastrecht, ’t Raedthuys.
Docent biergeschiedenis Leendert Alberts geeft bij de Historische Vereniging Haastrecht een lezing over 'de hopbierrevolutie van de 14e eeuw en de veranderingen tussen Gouwe en Lek'. In de 14e eeuw werd voor het eerst in Nederland bier met hop bereid. Een revolutie was ontketend. De lezing gaat over de bloeitijd van de Nederlandse bierindustrie van de 14e tot 16e eeuw en de veranderingen die dit in het gebied tussen de Gouwe en de Lek met zich meebracht. Toegang gratis. Aanmelden: secretarishvh@gmail.com. Meer info: www.historischevereniginghaastrecht.nl.

Concordia Filmavond: Riders of Justice
20:15 Haastrecht, Theater Concordia.
De film 'Riders of Justice' vertelt het verhaal van beroepsmilitair Markus wanneer hij noodgedwongen huiswaarts moet keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen, als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Kaarten (à 9 euro) zijn te reserveren via www.theaterconcordia.nl.

vrijdag 20 mei

Concert voor goed doel
19:30 Krimpen aan den IJssel, Immanuelkerk, Estafette 1.
Concert ten bate van drie stichtingen, namelijk Hulp aan Congo, FSM en Constru Casa. Medewerking verlenen: Anne van Rijs (dwarsfluit), Marieke van Zijl (panfluit), Jan-Maurice ter Beek (piano), Everhard Zwart en Gerben ter Beek (orgel). Daarnaast is er samenzang. Entree: 10 euro (t/m 15 jaar gratis, 16 t/m 18 jaar 5 euro).

Vriendschap zingt Brahms
20:00 Haastrecht, Hervormde kerk.
Twee jaar geleden was gemengde zangvereniging Vriendschap enthousiast bezig met het instuderen van ‘Ein Deutsches Requiem’ van J. Brahms toen de repetities vanwege corona moesten worden stopgezet. Na het jubileumconcert van november kan dit werk nu eindelijk worden uitgevoerd. Vertolkt wordt de Londense versie met twee piano’s (Jeroen Liedorp en Ardjoena Soerjadi) en pauken (Leon de Laat). De solisten zijn Mirjam IJsseldijk en Joep van Geffen. Vriendschap staat bij de uitvoering onder leiding van dirigent Cees-Willem van Vliet. Kaarten zijn te koop via www.podiumplein.nl.

zaterdag 21 mei

Boekverkoop
11:00 - 13:00 Krimpen aan den IJssel, Bibliotheek (hal van de Tuyter).
Verkoop van afgeschreven boeken. Ruim aanbod met voor ieder wat wils, onder andere, romans, detectives en tijdschriften. De opbrengst gaat naar collectie, lesmateriaal en activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen. De materialen kosten 1 euro of 50 eurocent.

Eetschilderij van streekproducten
12:00 - 15:00 Berkenwoude, Het Schapenschuurtje.
Ter ere van de dag van de biodiversiteit en de relatie met ons voedsel organiseert de Voedselfamilie Krimpenerwaard een 'streekproducten-eetschilderij'. Niet alleen de biodiversiteit maar ook duurzaamheid door de korte voedselketen krijgt hierbij de aandacht die het verdient. Eetschilderij is een culinaire live performance van Marnix Lange waarin hij ‘schildert’ met structuren van eten tot een smakelijk kunstwerk. De ingrediënten komen van diverse telers, kwekers en makers uit de Krimpenerwaard met een muzikale omlijsting midden in de polder. Aanmelden: bericht@voedselfamiliekrimpenerwaard.nl

Rommelmarkt
13:00 Krimpen a/d IJssel, Vicenza 5.
Vogelvereniging de Vogelvrienden houdt een rommelmarkt. Tijd: 13:00 tot 17:00 uur.

Straatjut fotografie
13:00 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.
Tijdens deze workshop gaan de deelnemers op pad met hun camera. Wat valt er nog meer te zien als je door een kader kijkt? Wat gebeurt er als je unieke combinaties vindt en deze ‘vangt’? Deelnemers gaan op zoek naar unieke en interessante composities. Aanmelden voor deze gratis workshop kan via de website van de bibliotheek.

Lunch- en avondconcert Crescendo
14:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis.
Ruim twee jaar heeft het symfonisch blaasorkest van Crescendo niet kunnen optreden, maar nu is het helemaal terug. Het orkest treedt op met een gevarieerd programma; niet alleen in een nieuwe concertlocatie maar ook nog eens onder leiding van de nieuw aangestelde dirigent Michael Engelbrecht. Een dubbele primeur dus. Gezien de verwachte belangstelling wordt het programma twee keer uitgevoerd: tijdens het lunchconcert en in het avondprogramma. Aanvang lunchconcert 14:00 uur; het avondconcert start om 20:00 uur. Tickets via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl.

Bevrijdingsconcert
19:30 Haastrecht, Hervormde kerk.
Muziekvereniging Concordia verzorgt samen met het koor Vita Nova een concert voor '77 jaar vrijheid'. Ook een solo-violiste zal haar medewerking verlenen. Op het programma staat een breed repertoire. Het harmonieorkest, leerlingenorkest en startersorkest voeren onder meer muziek van Vera Lynn uit. Toegang is gratis.

Concert Eline Bakker
20:00 Schoonhoven, CSG Willem de Zwijger, Kamerlingh Onnesdreef.
Eline Bakker treedt op in CSG Willem de Zwijger. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via: www.eventbrite.nl. De organisatie is in handen van evangelische gemeente de Levensbron. Nadat haar lied ‘Jezus Overwinnaar’ miljoenen keren werd gestreamd, ze haar eerste EP met vijf nummers uitbracht en drie liederen ook door Opwekking werden overgenomen, is Eline Bakker niet meer weg te denken uit de christelijke muziekindustrie. De nummers die ze schrijft zijn een reflectie op de momenten die ze in haar leven meemaakt. Zo ook het nieuwe album ‘Terug naar Eden’, waarop ze zingt over een periode waarin ze twijfelde aan het geloof en terugging naar het begin.

Lumaka in IJsseldijkkerkconcert
20:00 IJsseldijkkerk, Krimpen a/d IJssel.
Ensemble Lumaka brengt een kleurrijk programma rond de Nederlandse componiste Rosy Wertheim. Behalve van deze componiste spelen de musici werken van onder anderen Ravel, Debussy en Milhaud. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via www.ijsseldijkkerkconcerten.nl of telefonisch: (0180) 512856. Ook kaartverkoop aan de deur.

zondag 22 mei

Concert Jan van Lier
15:00 Bergambacht, De Tulp, Burg. Huijbrechtstraat 2.
Jan van Lier speelt composities van Bach en Schumann. Toegang: 3 euro. Aanmelden via info@welzijnkrimpenerwaard.nl.

maandag 23 mei

Workshop Virtual Reality
19:30 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.
Virtual Reality simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. Deze avond ontdekken de deelnemers de basis van deze nieuwe technologie en gaan ze er zelf mee aan de slag. Het volgende staat op het programma: een introductie in wat VR en AR is; voorbeelden uit de praktijk; zelf aan de slag gaan met deze nieuwe technologie. Deelnemers dienen hun mobiele telefoon mee te nemen. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard.
Nieuwe kaartavond bij klaverjasvereniging De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Ingrid van der Wouden, 5900 punten; 2. J.P. van der Bas, 5384 punten; 3. Henk van Wijngaarden, 5383 punten. Nieuwe belangstellenden zijn iedere maandagavond vanaf 19.30 uur welkom in De Waard.

dinsdag 24 mei

Boekpresentatie
19:30 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.
Mark Deckers tekende de levensverhalen op van Joodse bibliotheekmedewerkers en creëerde een geschreven monument: 'Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis'. Na de presentatie is het boek te koop en zal de auteur signeren. Toegang gratis. Aanmelden op de website van de bibliotheek.

Concert Huismuziek Krimpenerwaard
20:00 Krimpen a/d IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard.
Huismuziek Krimpenerwaard geeft zijn jaarlijkse concert dat in het teken staat van Midden- en Oost-Europa. Uitgevoerd worden werken van van o.a. Tsjaikovski, Liadov en Borodin, maar ook vrolijke en melancholieke Klezmers zullen er klinken. Van Amos Os worden twee korte verhalen tussen de delen door verteld. Toegang gratis. Reserveren: huismuziekkrimpenerwaard@gmail.com.




woensdag 25 mei

Ladies Night
18:45 Willige Langerak, Buurthuis ‘t Wilgegat.
Alle dames (leden en niet-leden van de buurtvereniging) zijn welkom. Er kan gewinkeld worden onder het genot van een hapje en een drankje, waarna om 20.15 uur workshops starten. Er kan gekozen worden uit: borduren op canvas; servies beschilderen; droogbloemen op hout of in een zelfgemaakte krans van wilgenteen; of advies voor de juiste make-up en verzorgingsproducten door Oriflame. Voor alle workshops zijn de kosten 15 euro, behalve voor de workshop van Oriflame, deze is gratis. Aanmelden kan tot en met 22 mei via amyaantjes@live.nl. Bovenop het geld voor de workshops wordt er drie euro entree gevraagd voor een welkomstdrankje, een hapje en een lootje voor een loterij.

Bingo in Cultuurhuis
19.30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis.
Er worden 10 rondes gespeeld. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of te koop bij de receptie.

Grimas speelt ‘Anne& Zef’
20:00 Gouderak, Dorpshuis.
Toneelvereniging Grimas brengt de voorstelling Anne en Zef op de planken. Het toneelstuk is geïnspireerd op de bloedwraak in Albanië. Meer dan duizend Albanese kinderen zitten thuis ondergedoken, omdat hun familie is verwikkeld in een bloedwraakvete. De schrijver weet het verhaal te linken aan het lot van Anne Frank. Toegang is gratis.

donderdag 26 mei

Dauwtrappen
06:00 Cabauw, Lopikerweg West 106.Stichting ’Vrienden van de Cabauwse Molen’ houdt weer het jaarlijkse dauwtrappen. Vertrek om 6.00 uur vanaf de Cabauwse molen, Lopikerweg West 106 in Cabauw (tussen nr. 101a en 102). Na terugkomst is er koffie, thee en een lekkernij. De wandelroute is ongeveer 10 km lang. Proviand voor onderweg is aan te bevelen. Zie ook: www.cabauwsemolen.nl.

vrijdag 27 mei

Cursus krantenmanden maken
10:00-12:00 Bergambacht, boerderij Groei & Bloei, Bovenberg 126Streekwinkel Krimpenerwaard geeft in samenwerking met Groei & Bloei een mini-cursus krantenmanden maken. Duurzaam creatief bezig zijn tussen de schapen en kippen. Data: 27 mei, 3 en 10 juni. Kosten: 20 euro voor drie dagen. Aanmelden voor 25 mei via info@streekwinkelkrimpenerwaard.nl

zaterdag 28 mei

Vogelbeurs
09:00 - 12:00 Bergambacht, Dijklaan 57.Vogelmarkt in het clubgebouw van vogelvereniging ‘De Vogelvrienden’. Er is een vogelhandelaar aanwezig voor de aan-/en verkoop van vogels. Daarnaast zijn er, naast het normale voer, ook pinkeys, buffalo’s en bloedluisbestrijdingsmiddelen op voorraad.

Lentefair
10:00 Ouderkerk a/d IJssel, Hersteld Hervormde kerk.Lentefair in en rond de Hersteld Hervormde Kerk met een zeer gevarieerd aanbod: groente, fruit en kaas, maar ook kleding(accessoires), boeken, bloemen, cadeauartikelen en nog veel meer. Ook is er weer een grote rommelmarkt. Naast de ruim 55 verschillende stands en de diverse activiteiten voor jong en oud is ook het kerkgebouw te bezichtigen voor belangstellenden en wordt het orgel bespeeld. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 15.00 uur.

Workshop architectuurfotografie
13:00 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.In de workshop architectuurfotografie bekijken de deelnemers vanuit verschillende standpunten een gebouw en leggen deze vast. Trek makkelijke kleding aan, zodat je je goed kunt bewegen en manoeuvreren met je camera in en rondom het gebouw. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

The Beatles Revival in Cultuurhuis
21:00 Krimpen aan de Lek, Cultuurhuis.Beatles-tributeband The Beatles Revival komt naar het Cultuurhuis. De grootste gelijkenis ligt op het muzikale vlak. Elk nummer wordt tot in detail zo perfect gebracht dat menig Beatleskenner dit authentieke geluid niet kan onderscheiden van het originele. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of te koop bij de receptie.