LEZERS SCHRIJVEN

Te luid is uit

In Het Kontakt van 8 mei omschrijft de heer Hardenberg in het artikel onder de kop 'Actiegroep Geluidsoverlast Motorfietsen eist maatregelen tegen ‘onnodige pretherrie’ de door Krimpenerwaard rijdende motoren als ‘een vervuilende optocht ,die niet meer van deze tijd’ zou zijn. Daarbij merkt hij op dat ‘meer dan 50% van de motorfietsen meer herrie maakt dan maatschappelijk acceptabel’ zou zijn, en dat de conclusies van een TNO-onderzoek in Amsterdam ‘er niet om liegen’. Zo jammer dat hij zijn strijd zo strijdt.

Voor de duidelijkheid: de gemiddelde motorfiets vervuilt aanzienlijk minder dan de gemiddelde auto en Hardenbergs 50% is een uit de lucht gegrepen percentage van een niet bestaande norm. Laten we ons bij de feiten houden. Verreweg de meeste motorrijders beseffen dat er sprake is van overlast. Meer dan vijftig motormedia en motorrijdersorganisaties roepen hun achterban vanuit de landelijke campagne 'Te luid is uit' op om rekening met hun omgeving te houden, en gemeenten worden nadrukkelijk uitgenodigd om het logo van de campagne langs hun wegen te plaatsen. Ook Gemeente Krimperwaard, natuurlijk. 
En het TNO-onderzoek, dat er niet om liegt? Er werden metingen gedaan op drie Amsterdamse locaties, geselecteerd op basis van het aantal meldingen over geluidsoverlast, steeds vijf dagen lang. Het klopt dat motorfietsen iets meer dan de helft van de als ‘luid’ geregistreerde voertuigen uitmaakten. Maar wie verder kijkt ziet dat het hierbij om slechts 5,3% van de geregistreerde motorrijders gaat. Dat is dus een kleine minderheid, die maatregelen tegen de hele groep nooit rechtvaardigt.
De discussie over verkeersgeluid neemt steeds meer de vorm van een hetze tegen motorrijders aan. Wie op basis van die gekleurde informatie een hekel krijgt aan motorrijders, krijgt vanzelfsprekend ook een hekel aan hun geluid. Je eigen kinderen maken ook veel minder herrie dan het onopgevoede kroost van die vervelende mensen hiernaast, toch?

We geven onze achterban een glasheldere boodschap mee. Als je thuis geluid maakt, hou je rekening met je buren. Als je motorrijdt, is iedereen je buurman. We draaien die boodschap vandaag even om. Als wij je buren zouden zijn, zouden we het waarschijnlijk prima met elkaar kunnen vinden. Dan klinken onze motoren meteen ook minder storend, weten we. 

Prachtig, zeker als je je bedenkt dat er anderhalf miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs zijn. We moeten het in dit kleine landje met z’n allen zien te rooien. Vanuit de motorwereld werken we daar hard aan. Wie olie op het vuur van de discussie gooit, bewijst niet alleen de motorwereld maar het hele land een slechte dienst. 

Hugo Pinksterboer,
Motorrijdersactiegroep MAG.