• Damesploeg Making the Difference.
• Damesploeg Making the Difference. Foto: Wijntjes Fotografie

Wielertrots in de polder

ouderkerk a/d ijssel • Jong talent, oude glorie, ambitieuze amateurs en aanstormende jeugd. Wielerclub De Waardrenner heeft het allemaal, zo bleek tijdens de ploegenvoorstelling in De Drie Maenen te Ouderkerk.

"Een prachtavond", zo stelt clubsecretaris  en allesregelaar Ben van Ark genietend vast, terwijl hij zijn blik laat gaan over de goed gevulde zaal. "Goed ook dat de ploegvoorstelling er weer ís. Het is niet alleen belangrijk dat we ons als vereniging laten zien,  maar er zit ook een bindend element naar onze leden in. Ze ervaren op deze manier dat ze met z'n allen lid zijn van die ene mooie Krimpenerwaardse club: De Waardrenner!"

De jeugdploeg van De Waardrenner bijt het spits af. En dat vinden de 27 jongens en meisjes zowel spannend als leuk. Govert Verboom ook. Hij is trainer van het gezelschap en vertelt vol enthousiasme hoe hij de kinderen de beginselen van het wielrennen bijbrengt. Vervolgens is het podium voor de damesformatie, die onder de naam Making The Difference in binnen- en buitenland actief is en tal van veelbelovende rensters telt. Zoals Steffie van der Peet, Europees Kampioen baanwielrennen en trainend onder leiding van voormalig wereldkampioen Kirsten Wild. Ook Steffies zus Melissa Hofman-van der Peet is er één om in de gaten te houden. Onlangs boekte ze nog een  aansprekende overwinning in een landelijke  clubcompetitiewedstrijd. En dan is er Deborah Veerman uit Stolwijk, de enige Krimpenerwaardse renster uit de stal van ploegleider Leen Merison en zijn collega Henk Ceelen. "Het gaat lekker", zegt Deborah Veerman. "De sfeer in de ploeg is hartstikke goed en we raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Bovendien ben ik blij met ons uitstekende begeleidingsteam. Het plaatje klopt gewoon." Leen Merison, in het verleden onder andere ploegleider van Leontien van Moorsel, ziet zijn team groeien. "Veel meiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit andere sporten", vertelt hij. "Het is aan ons om ze wielertechnisch en -tactisch te ontwikkelen. Een mooi en boeiend proces." Ook de amateurs van De Waardrenner kunnen bogen op een mooie ploeg die vooral in de criteriums actief is, waaronder de Ronde van Lekkerkerk op Hemelvaartsdag. Het vierluik werd afgesloten met de presentatie van de Masters 50+ onder leiding van 'playing captain' Henk Ceelen. "We hebben dit seizoen al een stuk of tien podiumplaatsen weten te veroveren", glimlacht 'de vliegende drogist van Ouderkerk'. "Maar misschien nog belangrijker: We hebben het reuze gezellig met elkaar. We delen één passie en we doen dat met plezier."