Ook in K’waard Fairtrade Week

krimpenerwaard • Deze week is het Fairtrade Week. Diverse supermarkten in de gemeente Krimpenerwaard, de Wereldwinkels in Haastrecht en Schoonhoven en andere deelnemers haken in.

"De deelnemers aan de ‘Fairtrade-gemeentecampagne' hebben in deze periode Fairtrade-artikelen in de aanbieding of schenken er op een andere wijze aandacht aan”, licht Gijs Metz namens de organisatie toe. "In de bibliotheken en ook bij de Wereldwinkel krijgt de consument een boekenlegger. Hierop staat een QR-code, die verwijst naar een website waar iedereen zijn of haar duurzame kennis kan testen door middel van de kennisquiz ‘Hoe Fair ben jij?”
Fairtrade staat voor een eerlijke beloning voor de boeren en andere producenten in de derde wereld. Wat is eerlijk loon? Het is een rekbaar begrip, weet Gijs Metz. "Het beste is als er een leefbaar loon wordt uitbetaald aan producenten in de derde wereld. Ofwel, een dusdanig loon dat de boeren/producenten in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien, inclusief scholing voor de kinderen en bijvoorbeeld gezondheidszorg.” Leefbaar loon valt onder één van de 17 duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG's -Sustainable Development Goals). Gijs Metz tenslotte: "Het geheel is erop gericht om de wereld duurzamer te maken. Als je wilt dat ook de bewoners van alle landen meedoen, dan moeten wij als rijke westen er ook voor zorgen dat de derde wereld hiertoe in staat wordt gesteld. Kan men in zijn primaire levensbehoefte voorzien, dan kunnen de ontwikkelingslanden zich ook gaan richten op de andere doelstellingen zoals verwoord in de 17 SDG's.”