donderdag 12 mei

Historische filmochtend
10:30 Schoonhoven, bibliotheek. Elke tweede donderdagochtend van de maand draait in de bibliotheek in Schoonhoven op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of omgeving. Dit keer is het onderwerp: de viering van 200 jaar RK Kerk en de inhuldiging van Pleun van der Lugt. Gratis entree, aanmelden is niet nodig.

Spelavond
19:30 Willige Langerak, Buurthuis 't Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikubben om 20.00 uur. Uitslag 28 april: bij rummikubben was Nel Verhoef met 18 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Tim van Bezooijen met 5370 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Seniorenmiddag
14:00 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof. Slotmiddag van dit seizoen. Dominee Luci Schermers houdt eerst een meditatie, waarna er gezamenlijk wordt gezongen onder begeleiding van Janus de Hon op gitaar. Verder wordt er bingo gespeeld. Info: gbarnhoorn@chello.nl.

Workshop Klein Geluk voor Mantelzorgers
14:00 Stolwijk, Het Kwartier. WelZijn Krimpenerwaard wil graag mantelzorgers weer ontmoeten: "Het is lang geleden en het kan en mag weer." Tijdens de workshop vertelt Maria Grijpsma waarom zij een boek heeft geschreven over het thema Klein Geluk voor de mantelzorger. Maria is ervaringsdeskundige én werkzaam in de zorg. Ze weet waarover ze praat en deelt dat op plezierige wijze. Aanmelding: telefonisch op werkdagen van 9.00-12.30 uur via 085-0662370 of e-mail: info@welzijnkrimpenerwaard.com.

vrijdag 13 mei

Bingo
20:00 Bergambacht, De Waard. Er zijn tien rondes en een superronde. Kaarten kosten 20 euro.

Ledenavond ‘Ouderkerck op d’IJssel’
20:00 Ouderkerk a/d IJssel, De Drie Maenen. Op deze avond van de historische vereniging wordt er door Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer een lezing gehouden over de negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers. Ook niet-leden zijn welkom. De toegang is gratis.

'Excelsior' speelt ‘Haar naam was Sarah’
20.00 Stolwijk, Het Kwartier. Tot tweemaal toe moest de productie 'Haar naam was Sarah' (naar het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay) uitgesteld worden, maar op 13 en 14 mei speelt de Stolwijkse Rederijkerskamer Excelsior alsnog dit beladen stuk, handelend over de gebeurtenissen rond een Joodse familie in Parijs in 1942, Aanvankelijk zou Excelsior het stuk spelen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, maar de recente ontwikkelingen in de wereldpolitiek laten helaas zien dat oorlog, vervolging en uitbuiting van alle tijden zijn.. Tickets à 10 euro zijn te reserveren via de website van Excelsior: www.rederijkerskamerexcelsior.nl. De aanvangstijd is 20.30 uur. Info: 0182-341612

zaterdag 14 mei

Rommelmarkt Gouderak
08:00 Gouderak, rondom de kerk. Van 8:00 tot 15:00 uur is er een rommelmarkt rondom de Gouderakse kerk. Bezoekers kunnen er terecht voor plantjes, meubels, speelgoed, curiosa, maar ook koffie met gebak, spelletjes, poffertjes en een schietkraam. Bij het Rad van Avontuur zijn vele prijzen te winnen, waaronder een helikoptervlucht.

Talentenmarkt
10:00 Krimpen a/d Lek, Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 90. Markt voor het goede doel, onder andere hulp aan Oekraïne. Met: rad van avontuur, diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen, allerlei lekkers te eten en te drinken, plantjesmarkt en een kleine bazaar. Ook is er een loterij.

Historisch Café in bibliotheek Bergambacht
11:00-15:00 Bergambacht, bibliotheek. Belangstellenden kunnen tussen 11.00 en 13.00 uur aanschuiven bij het Historisch Café in de bibliotheek van Bergambacht. Leden van de Historische Vereniging Bergambacht zijn dan aanwezig aan de leestafel om foto’s, voorwerpen of documenten te ontvangen/beoordelen.

Wijnproeverij en wijnquiz
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter Voor wijnliefhebbers en voor mensen die meer over wijn willen weten. Onder begeleiding van Kirsten van Harten leren deelnemers wijn te proeven. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over wijn: herkomst, grond, wijngaard, de druiven die er groeien en wat de wijnboer daarmee doet tot het in de fles zit. Aansluitend wordt er een wijnquiz gespeeld, met als hoofdprijs een pakket van de geproefde wijnen. Kaarten zijn te bestellen via de ticketservice van theater De Tuyter (zie www.uitagendakrimpen.nl) of bij De Tuyter zelf.

Into the silence-Silent Disco
21:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De allereerste silent disco met drie dj's op één podium in de Krimpenerwaard, georganiseerd door Grand Café Siep. Ofwel, drie dj's tegelijkertijd, met drie verschillende muziekstijlen. 18+, de deur (theateringang zijkant Cultuurhuis) gaat om 20:45 uur. open.

Riverside Jr. in Double D
21.00 Lekkerkerk, Bar Double D. Riverside Jr. is de verpersoonlijking van de blues. Met zijn fijne gitaarspel en zijne warme doorgewinterde en donkere stemgeluid weet hij, middels het spelen van zowel eigen werk als de nodige covers, eenieder te beroeren. Entree is gratis.

zondag 15 mei

The Rocking Players in Concordia
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Het repertoire van The Rocking Players bestrijkt zo’n 60 jaar: van de swingende jaren ’50 tot nu. Liefhebbers van Rock ’n Roll, Country, Pop, Disco, Soul, Funk, Nederlandstalig, Indonesisch en nog veel meer komen aan hun trekken. Kaarten (à 10 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

maandag 16 mei

Workshop Fotografie
19:30 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek. Het gaat zo snel: je ziet iets, pakt je camera, klikt en je hebt je foto gemaakt. Maar heb je al eens verder gekeken naar je camera? Wat kun je er allemaal mee? Wat doet een camera eigenlijk? Wat gebeurt er als je je foto vanuit een andere positie neemt? Er zijn zoveel manieren om je camera te gebruiken en dat gaan de deelnemers tijdens deze workshop onderzoeken. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheekaandenijssel.nl.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasvereniging De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Piet Hoogendoorn, 5241 punten; 2. Hans Mudde, 5236 punten; 3. Yvonne Boerboom, 5177 punten. Nieuwe belangstellenden zijn iedere maandagavond vanaf 19.30 uur welkom in De Waard.

Lezing NUT Krimpen over Oekraïne
19:30 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Theo de Jong houdt op uitnodiging van NUT Krimpen a/d IJssel een lezing over Oekraïne. Met behulp van een PowerPoint presentatie neemt hij de bezoekers mee in de bewogen geschiedenis van het land dat nu in oorlog verkeert met Rusland. Theo de Jong bezocht de afgelopen jaren Oekraïne meerdere malen, de laatste keer in oktober: "Ik hou van het land, de mensen, de aanstekelijke energie en wilskracht om in een veranderend Europa niets anders te wensen dan vrijheid." Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website van het NUT: www.nutkrimpen.nl (lezing nr. 627) of direct per mail naar programma@nutkrimpen.nl De toegangsprijs bedraagt 5 euro, voor leden 2,50 euro.

vrijdag 20 mei

Concert voor goed doel
19:30 Krimpen aan den IJssel, Immanuelkerk, Estafette 1. Concert ten bate van drie stichtingen, namelijk Hulp aan Congo, FSM en Constru Casa. Medewerking verlenen: Anne van Rijs (dwarsfluit), Marieke van Zijl (panfluit), Jan-Maurice ter Beek (piano), Everhard Zwart en Gerben ter Beek (orgel). Daarnaast is er samenzang. Entree: 10 euro (t/m 15 jaar gratis, 16 t/m 18 jaar 5 euro).

Vriendschap zingt Brahms
20:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Twee jaar geleden was gemengde zangvereniging Vriendschap enthousiast bezig met het instuderen van ‘Ein Deutsches Requiem' van J. Brahms toen de repetities vanwege corona moesten worden stopgezet. Na het jubileumconcert van november kan dit werk nu eindelijk worden uitgevoerd. Vertolkt wordt de Londense versie met twee piano's (Jeroen Liedorp en Ardjoena Soerjadi) en pauken (Leon de Laat). De solisten zijn Mirjam IJsseldijk en Joep van Geffen. Vriendschap staat bij de uitvoering van dit troostrijke werk onder leiding van dirigent Cees-Willem van Vliet. Kaarten zijn te koop via www.podiumplein.nl.

zaterdag 21 mei

Lunch- en avondconcert Crescendo
14:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Ruim twee jaar heeft het symfonisch blaasorkest van Crescendo niet kunnen optreden, maar nu is het helemaal terug. Het orkest treedt op met een gevarieerd programma. Gezien de verwachte belangstelling wordt het programma twee keer uitgevoerd: tijdens het lunchconcert en in het avondprogramma. Aanvang lunchconcert 14:00 uur; het avondconcert start om 20.00 uur. Tickets via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl






Bevrijdingsconcert
19:30 Haastrecht, Hervormde kerk Muziekvereniging Concordia verzorgt samen met het koor Vita Nova een concert voor '77 jaar vrijheid'. Ook een solo-violiste zal haar medewerking verlenen. Op het programma staat een breed repertoire. Het harmonieorkest, leerlingenorkest en startersorkest voeren onder meer muziek van Vera Lynn uit. Toegang is gratis.

Concert Eline Bakker
20:00 Schoonhoven, CSG Willem de Zwijger, Kamerlingh Onnesdreef Eline Bakker treedt op in CSG Willem de Zwijger. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via: www.eventbrite.nl De organisatie is in handen van evangelische gemeente de Levensbron. Nadat haar lied ‘Jezus Overwinnaar’ miljoenen keren werd gestreamd, ze haar eerste EP met vijf nummers uitbracht en drie liederen ook door Opwekking werden overgenomen, is Eline Bakker niet meer weg te denken uit de christelijke muziekindustrie. De nummers die ze schrijft zijn een reflectie op de momenten die ze in haar leven meemaakt. Zo ook het nieuwe album ‘Terug naar Eden’, waarop ze zingt over een periode waarin ze twijfelde aan het geloof en terugging naar het begin.

Lumaka in IJsseldijkkerkconcert
20:00 IJsseldijkkerk, Krimpen a/d IJssel Ensemble Lumaka brengt een kleurrijk programma rond de Nederlandse componiste Rosy Wertheim. Behalve van deze componiste spelen de musici werken van onder anderen Ravel, Debussy en Milhaud. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via www.ijsseldijkkerkconcerten.nl of telefonisch: (0180) 512856. Ook kaartverkoop aan de deur.

maandag 23 mei

Workshop Virtual Reality
19:30 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.Virtual Reality simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. Deze avond ontdekken de deelnemers de basis van deze nieuwe technologie en gaan ze er zelf mee aan de slag. Het volgende staat op het programma: een introductie in wat VR en AR is; voorbeelden uit de praktijk; zelf aan de slag gaan met deze nieuwe technologie. Deelnemers dienen hun mobiele telefoon mee te nemen. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

dinsdag 24 mei

Workshop portretfotografie
19:30 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.Hoe maak je de ‘perfecte’ portretfoto van iemand? Welke compositie gebruik je? Hoe kan belichting de foto beïnvloeden? Deelname aan deze workshop is gratis; aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

woensdag 25 mei

Ladies Night
18:45 Willige Langerak, Buurthuis ‘t Wilgegat.Alle dames (leden en niet-leden van de buurtvereniging) zijn welkom. Er kan gewinkeld worden onder het genot van een hapje en een drankje, waarna om 20.15 uur workshops starten. Er kan gekozen worden uit: borduren op canvas; servies beschilderen; droogbloemen op hout of in een zelfgemaakte krans van wilgenteen; of advies voor de juiste make-up en verzorgingsproducten door Oriflame. Voor alle workshops zijn de kosten 15 euro, behalve voor de workshop van Oriflame, deze is gratis. Aanmelden kan tot en met 22 mei via amyaantjes@live.nl. Bovenop het geld voor de workshops wordt er drie euro entree gevraagd voor een welkomstdrankje, een hapje en een lootje voor een loterij.

Bingo in Cultuurhuis
19.30 Krimpen a/d Lek, CultuurhuisEr worden 10 rondes gespeeld. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of te koop bij de receptie.

vrijdag 27 mei

Cursus krantenmanden maken
10:00-12:00 Bergambacht, boerderij Groei & Bloei, Bovenberg 126Streekwinkel Krimpenerwaard geeft in samenwerking met Groei & Bloei een mini-cursus krantenmanden maken. Duurzaam creatief bezig zijn tussen de schapen en kippen. Data: 27 mei, 3 en 10 juni. Kosten: 20 euro voor drie dagen. Aanmelden voor 25 mei via info@streekwinkelkrimpenerwaard.nl

zaterdag 28 mei

Lentefair
10:00 Ouderkerk a/d IJssel, Hersteld Hervormde kerk.Lentefair in en rond de Hersteld Hervormde Kerk met een zeer gevarieerd aanbod: groente, fruit en kaas, maar ook kleding(accessoires), boeken, bloemen, cadeauartikelen en nog veel meer. Ook is er weer een grote rommelmarkt. Naast de ruim 55 verschillende stands en de diverse activiteiten voor jong en oud is ook het kerkgebouw te bezichtigen voor belangstellenden en wordt het orgel bespeeld. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 15.00 uur.

Workshop architectuurfotografie
13:00 Krimpen a/d IJssel, Bibliotheek.In de workshop architectuurfotografie bekijken de deelnemers vanuit verschillende standpunten een gebouw en leggen deze vast. Trek makkelijke kleding aan, zodat je je goed kunt bewegen en manoeuvreren met je camera in en rondom het gebouw. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

The Beatles Revival in Cultuurhuis
21:00 Krimpen aan de Lek, Cultuurhuis.Beatles-tributeband The Beatles Revival komt naar het Cultuurhuis. De grootste gelijkenis ligt op het muzikale vlak. Elk nummer wordt tot in detail zo perfect gebracht dat menig Beatleskenner dit authentieke geluid niet kan onderscheiden van het originele. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of te koop bij de receptie.

maandag 30 mei

Workshop Virtual Reality | De wereld rond in anderhalf uur
Wij gaan op reis met behulp van Virtual Reality. In 90 minuten maken we een toeristische rondgang over de wereld en val je van de ene verbazing in de andere. Altijd al eens in de Big Apple willen wandelen? Naar de Egyptische Pyramides of liever China? Vanaf morgen ben je bereisd. Vliegtickets niet nodig. Wat kan je verwachten? > Een indruk van de mogelijkheden van virtueel reizen > Interactief en passief reizen > 360 en VR reizen > Een indruk van prachtige plekken op deze aardbol. Wat neem je mee? Je mobiele telefoon, iPhone of Android waar apps op geïnstalleerd kunnen worden. Bibliotheek Krimpen. Gratis, maar je moet wel even aanmelden: https://bit.ly/inloopschool-mei