• Initiatiefneemster Erna Correljé speelt de rol van mevrouw Wagemakers.
• Initiatiefneemster Erna Correljé speelt de rol van mevrouw Wagemakers. Foto: Dirk Molenaar

Theaterstuk geeft stof tot nadenken

schoonhoven • Een toneeluitvoering doorspekt met alledaagse gebeurtenissen in een verpleeghuis. De verhaallijn van het theaterstuk ‘Verder van Huis’ geeft stof tot nadenken: ‘Hoe is ouder worden geregeld in onze samenleving?’

"Goed articuleren en met volume richting het publiek spreken”, roept regisseur Peter Meijer de spelers toe. Wat onwennig vraag een speler hoe-ie zich dan houding moet geven. Hij praat in zijn rol tegen een persoon die naast ‘m staat. De oplossing is snel gegeven: "schuin staan, zodat je toch richting zaal toepraat.” Het is de start van de doorloopavond, waarbij het hele stuk gespeeld wordt. Het zijn de laatste puntjes die op de i gezet worden. Over een week zijn de uitvoeringen.

De voorstelling begint met een discussie tussen de kinderen van mevrouw van Dam. Zij moet vanwege dementie worden opgevangen in verpleeghuis De Wintereikenhorst. Allerlei vragen en problemen komen aan de orde, die snel leiden tot onderlinge irritatie. Vervolgens maken we kennis met diverse bewoners. Ze mankeren van alles: ziek, dementerende, incontinent, doof, opdringerig maar ook betweterig, bemoeizuchtig en agressief. Dat geldt ook voor het personeel: veel tegenstrijdige persoonlijkheden die verschillend omgaan met de dagelijkse werkzaamheden.
Initiatiefneemster van dit toneelstuk is Erna Correljé. Zij werkt in zorgcentrum WelThuis Borchleen dagelijks met mensen die lijden aan dementie. "Het is een dankbaar beroep, maar niet altijd even makkelijk”, motiveert zij haar beweegreden om dit stuk op de planken te brengen. "Zo kunnen wij het publiek laten proeven aan wat wij meemaken in ons werk. En daarbij laten ervaren hoe hoog de werkdruk is.” Erna benadrukt dat de vele administratie en toenemende bezuinigingen een zware wissel trekken op het personeel. Voor haar is 'Verder van Huis' een unieke manier om hier de aandacht op te vestigen.

Als doorgewinterde speelster bij Arto Post Laboro ziet ze dat de groep spelers afgelopen jaar enorm gegroeid is. "Het is een mix van mensen met wisselende toneelervaring. Meerdere zijn van enigszins onzeker naar een goed zelfvertrouwen gegaan. Timing is uiterst belangrijk om te voorkomen dat mensen door elkaar heen praten.” Zelf speelt Erna de rol van mevrouw Wagemakers; rolstoelgebonden en van de wereld. Ze heeft een dubbelrol: verderop in het stuk treffen we haar ook als schoonmaakster.

Dirk Molenaar