•
Foto: wijntjesfotografie.nl

Krimpense Snackbar Graafland sluit na zestig jaar de deuren

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Na zestig jaar sluit Snackbar Graafland zijn deuren. Wie nog een lekker patatje of de beroemde gehaktbal wil scoren heeft nog tot en met 21 mei de tijd.

Moeder Lijda en haar dochter Daniëlle Graafland liepen al een tijdje rond met de gedachte om met het familiebedrijf te stoppen. “We waren allebei toe aan wat meer vrijheid,” geeft Daniëlle de voornaamste reden aan. “Toch was het bepaald geen gemakkelijk besluit.”

Opa
Wim Graafland, de opa van Daniëlle, begon de aan de Waalstraat in Krimpen aan den IJssel gevestigde snackbar begin jaren 60. “Snackbar Graafland was zijn lust en zijn leven”, vertelt Lijda. “En dat gold later ook voor mijn man Adrie. Hij nam de snackbar van zijn vader over in 1989. Zelf was ik er, vooral op de achtergrond, ook bij betrokken. Ik deed de administratie, de inkoop en schoonmaakwerk.”

Dochter Daniëlle heeft er inmiddels ook al zo’n dertig jaar op zitten in de zaak. “Ik begon op mijn 16e om wat bij te verdienen,” glimlacht ze. “Later heb ik ook ander werk gedaan, maar de band met de snackbar is altijd gebleven. Het hoorde bij mijn leven, hè! Het was altijd dynamisch, mensen om je heen en een praatje pot of zelfs serieuze gesprekken met klanten.”

Grote klap

Twaalf jaar geleden kreeg de familie Graafland een grote klap te verwerken toen Adrie plotseling overleed. “Een heel verdrietige periode”, zegt Lijda. “in het verlengde van de tranen drong ook de vraag zich op: hoe nu verder met de snackbar?”

Voor Daniëlle was het meteen duidelijk: “Ik wilde per se niet dat pa’s overlijden ook betekende dat de zaak zou verdwijnen en was dan ook vast van van plan om het bedrijf samen met mijn moeder en ons geweldige team voort te zetten. In eerste instantie dacht ik om het een paar jaar te doen, maar dat werden er twaalf. Nooit een seconde spijt van gehad.”

Klandizie
Nu is het einde van Snackbar Graafland toch daar. “Het nuchtere verstand zegeviert”, zegt Lijda. “Daniëlle en ik zijn allebei toe aan meer vrije tijd na al die jaren waarin we eigenlijk nooit weg konden. Het pand en woonhuis zijn inmiddels verkocht. Ik ga verhuizen naar een appartement hier in Krimpen. Ik zal daar nog vaak terugdenken aan al die mooie jaren aan de Waalstraat en aan onze trouwe klanten. Die gaan we zeker missen. We zijn ze dankbaar voor de klandizie en de gezelligheid.”

Jan Timmer