Bevrijdingsevenement Krimpenerwaard

lekkerkerk • Na twee jaar corona-uitstel vindt er op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei bij museum De Vrijheid aan de Opperduit 14 in Lekkerkerk een bevrijdingsevenement plaats. Voor deze gelegenheid slaan verschillende zogenoemde Re-enactmentgroepen hun kampement op bij het museum. Zij spelen, gehuld in originele militaire kledij, oorlogsgebeurtenissen na. Ook zijn er legervoertuigen te zien, vliegen er, mits bij goed weer, zelfs twee vliegtuigen uit WO-II over en is er aandacht voor de wapendroppings gedurende de oorlog in de polder van de Krimpenerwaard.

Het evenement stond oorspronkelijk gepland voor 2020 ter gelegenheid van '75 jaar Bevrijding'. "Corona gooide roet in het eten", geeft museumeigenaar Jan Ooms aan. "Ook 2021 was geen optie vanwege het nog steeds rondwarende virus. Dit jaar leek er licht aan de horizon en konden we weer langzaam plannen gaan maken om het toch door te laten gaan. Echter toen was er de oorlog in Oekraïne en hebben we toch maar weer alles op hold gezet."
Nader overleg met de gemeente Krimpenerwaard resulteerde in het toch door laten gaan van het evenement, hetzij onder een aangepast programma. Ooms: "We hopen op 13 mei de scholen te mogen ontvangen, die inmiddels hier een uitnodiging voor hebben ontvangen. Zij kunnen zich opgeven om dit evenement te bezoeken. Doel is het vergroten van het besef dat 77 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van een ieder nu en in de toekomst, zo is de afgelopen weken wel duidelijk geworden."

Entree
Op 14 mei zijn alle belangstellenden welkom. In verband met de verwachte drukte is parkeren op de dijk die dag voor motorvoertuigen verboden. Er is parkeergelegenheid bij het terrein van de Firma Kruiswijk aan de Handelsweg 5 in Bergambacht. Vanaf daar rijdt er pendelvervoer. Bezoekers op de fiets kunnen wel rechtstreeks naar de locatie van het evenement komen. Entree is 10 euro per persoon; kinderen tot en met twaalf jaar gratis.