• Willemijn de Boer met het Goudse icoon op het erf.
• Willemijn de Boer met het Goudse icoon op het erf. Foto: Dirk Molenaar

De Twee Hoeven koestert 'Gouds Icoon'

haastrecht • Wie in Gouda op zoek gaat naar de vijftig 'Goudse Iconen', komt tot de conclusie dat de teller blijft steken op 49. De ontbrekende icoon staat aan de Steinsedijk. Het betonnen kaasmeisje pronkt op het erf van kaasboerderij De Twee Hoeven.

Vorige maand is de aftrap gegeven voor de festiviteiten van 750 jaar Gouda. Op initiatief van Cultuurhuis De Garenspinnerij is de Goudse Icoon bedacht. Het bekende bronzen beeld van het kaasmeisje aan de Nieuwe Markt Passage heeft vijftig 'zusjes' gekregen. Ruim driehonderd Gouwenaars hebben meegeholpen om deze betonnen kaasboerinnen als kunstproject te presenteren. Verspreid door de binnenstad geven zij kleur aan de feestelijkheden van de jubilerende stad.
Ten oosten van de wijk Goverwelle, aan de Steinsedijk 37 in Haastrecht, is de kaasboerderij van Willemijn en Nienk de Boer te vinden. Ruim tweehonderd koeien produceren dagelijks een grote hoeveelheid melk. "Wij maken van de melk Goudse boerenkaas", legt Willemijn uit. "Naast de naturel kaas hebben we twintig verschillende kruidenkazen." Nieuw is de verkoop van 'Koel' boerderij-ijs. Dit is een samenwerking met de kloosterboerderij, Steinsedijk 5. "Zij maakten en verkochten al jaren dit ijs. Echter zijn ze gestopt met koeien houden. Nu maken Anita van der Spek en haar dochter het ijs bij ons op het bedrijf." Regelmatig worden op de boerderij voor groepen rondleidingen gegeven. Het is veelal Willemijn die de deelnemers vertelt hoe het dagelijks boerenleven eruit ziet. Vol trots geeft ze sinds kort tekst en uitleg bij het beeld van het kaasmeisje. De Goudse Icoon die als enige een plaats heeft gekregen buiten Gouda. Als leverancier van Goudse kaas is het bedrijf het dichtst gevestigd bij de stadsgrens. "We vonden het een hele eer toen ons werd gevraagd om dit beeld bij ons te laten plaatsen", vertelt de kaasboerin vol trots. "Op dit beeld staat het Goudse stadhuis afgedrukt. We hebben veel leuke reacties gekregen. Mensen willen zelfs graag met het beeld op de foto."
Willemijn merkt dat kaasboerderijen in de regio steeds meer onderling de samenwerking zoeken. Op deze manier willen ze toeristen ook kennis laten maken met de omgeving. Tenslotte zijn vooral in de Krimpenerwaard de boerderijen te vinden die de basis vormen voor de wereldberoemde Goudse kaas. Gedacht wordt aan het oprichten van een kaasgilde. "Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar we zijn hier serieus over aan het nadenken", maakt Willemijn duidelijk.

Dirk Molenaar