• Groepsfoto van de gedecoreerden met in hun midden burgemeester Pieter Paans.
• Groepsfoto van de gedecoreerden met in hun midden burgemeester Pieter Paans. Foto: Stephan Tellier

Lintjesregen Krimpenerwaard

krimpenerwaard • Tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd: Wim van Zijl (68) uit Gouderak. Hij is sinds 2007 lid van de Wmo-raad, tegenwoordig Adviesraad Sociaal Domein van Krimpenerwaard, en is ruim 50 jaar actief als vrijwilliger bij De Zandkreek. Op dit moment is hij bestuurder/secretaris/penningmeester van deze stichting. In Gouderak is hij actief lid van de Jeugdraad van de Hervormde Gemeente. Op persoonlijk vlak was hij mantelzorger voor een vriend. Bij de RAV Hollands-Midden is hij sinds 2013 lid van de cliëntenraad en vertegenwoordigt hij de belangen van de patiënten in de ambulancezorg in de Regio Hollands Midden. 

Wilma de Jong-Verwaal (63) uit Lekkerkerk. Zij is al ruim 50 jaar betrokken bij KdO Lekkerkerk. Als trainster en vrijwilligster zet zij zich onvoorwaardelijk in voor deze gymnastiekvereniging. Zij ontfermde zich over kleuters en jongens, recreanten en dames met een migrantenachtergrond, maar ook senioren wist ze tot bewegen aan te zetten. Voor zwemvereniging de Lansingh trainde ze acht jaar lang wedstrijdzwemmers. En voor Wandelsportvereniging Op Stap hielp ze onder andere mee met de organisatie van de Samenloop voor Hoop. Burgemeester Paans: “Ze weet iedereen te motiveren om naar gymnastiek te komen. Haar motivatie: bewegen is van levensbelang.”

Egbert van der Veen (68) uit Schoonhoven. Onder zijn bezielende leiding werd de Stichting Waardse Truckrun opgericht. Bijna 25 jaar reed deze optocht van vrachtwagens jaarlijks door de Krimpenerwaard. Zowel de bijrijders -mensen met een verstandelijke beperking- als de chauffeurs hadden de dag van hun leven. Van der Veen was ook de bedenker van Radio Truckrun, die de hele dag het evenement live uitzond. Na de Truckrun zette hij zich in voor Radio Alpe d’HuZes en Team Krimpenerwaard. Egbert van der Veen speelde ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van RTV Krimpenerwaard. Vier regionale omroepen werden één. Voor Stichting het Bastion was hij 31 jaar actief in verschillende functies. Ook organiseerde hij vele jaren lang stijldansavonden. 

Elly van Buren-Murck (67) uit Schoonhoven. Zij was ruim 40 jaar actief als vrijwilligster voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. 30 Jaar lang organiseerde zij de Anjeractie in Schoonhoven. Zij ontving daar vorig jaar een hoge onderscheiding voor uit handen van Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Zij werd benoemd tot Collectant van het jaar 2021. Mevr. Van Buren was verder 12 jaar actief op de Bartholomeusschool als leesmoeder, overblijfmoeder, lid en voorzitter van de ouderraad. En vanaf 1985 -al 36 jaar dus- is ze actief binnen de parochie H. Bartholomeus. Sinds 2009 is ze lid van zangkoor Cheerio uit Schoonhoven, onder andere als vicevoorzitter van het koor. Voor Spomuza is zij actief sinds 2010. Hier helpt zij mee bij het organiseren van o.a. de avondvierdaagse, de Zilverstadtocht en Koningsdag. 

Jan Willem Baas (51) uit Gouderak. Hij is ruim 31 jaar voorzitter van Toneelvereniging Grimas. Hij speelt mee en schrijft zelf mee aan musicals. Maar ook denkt hij mee over de regie, de muziek en het geluid. Hij staat bekend als sfeermaker van de vereniging. Ook voor IJsclub De IJssel zet hij zich al 15 jaar in. Eerst als bestuurslid, later als voorzitter. Hij regelt wedstrijden en coördineert alle werkzaamheden. Tevens is hij organisator van de kerstmarkt en het vuurwerkfestival. Samen met medebestuursleden zorgde hij ervoor dat er in 2012 een nieuw clubhuis kwam. 

Rinus Dullaart (79) uit Ouderkerk aan den IJssel. Maar liefst ruim 56 jaar is de heer Dullaart actief bij vv Spirit. Onder andere bij de bouw van het clubhuis aan de Dekkerstraat, maar ook bij de uitbreiding van het clubgebouw begin jaren 80 en de bouw van de tribune heeft hij zich verdienstelijk gemaakt. Verder is hij sinds 1968 vrijwilliger bij IJsclub Eendracht Maakt Macht. Sneeuwruimen, het licht en geluid in orde brengen, de korte baan uitzetten en hekken plaatsen en natuurlijk bouwen en verbouwen: hij draait er zijn handen niet voor om. Bij Shantykoor De IJsselmannen is hij ruim 17 jaar actief als zanger, maar ook als ‘technische man’.

Jan de Kok (77) uit Lekkerkerk. Al 42 jaar is de dhr. De Kok actief als secretaris van het bestuur van de Orgelstichting van de Hervormde Gemeente in Lekkerkerk. Daarnaast is hij lid van de Concertcommissie en organiseert hij concerten in de Grote- of Johanneskerk. Van het geld dat ingezameld wordt met de concerten regelt hij het onderhoud en de restauratie van het kerkorgel. Verder verzorgt De Kok al vele jaren het drukwerk voor de PKN gemeente Lekkerkerk. Ook is hij de kerkfotograaf. Tenslotte zamelde hij jarenlang oud papier in en was hij 11 jaar lang lid van de Zendingscommissie van de Hervormde Kerk in Lekkerkerk.

Joop de Heer (75) uit Ouderkerk aan den IJssel. Naast zijn baan in het onderwijs was Joop de Heer betrokken bij de Jeugdnatuurwacht en de EHBO. Zelfs na zijn pensioen bleef hij verbonden aan de school en nam hij enkele jaren de rol van Sinterklaas op zich. Hij is ook kerkelijk actief, eerst als diaken in de Ouderkerkse Rozenlaankerk, later in de IJsseldijkkerk in Krimpen a/d IJssel. Hij heeft zich tevens ingezet voor woningbouwstichting ‘Samenwerking’ en scouting Christiaan de Wet. De Heer is al 30 jaar lid van de Credo Singers en vervulde hier diverse bestuursfuncties. Burgemeester Paans: “Hij is een begenadigd spreker en weet mensen te raken met zijn zorgvuldig gekozen woorden.”

Riet de Ridder (79) uit Krimpen aan de Lek. Al meer dan 50 jaar gaat mevr. De Ridder elke week trouw naar haar broer die in een instelling verblijft. Ze is altijd aanwezig bij de gesprekken met derden (neuroloog, verplegend personeel en geestelijk verzorger). Ook is ze bewindvoerder voor haar broer, omdat hij onder curatele is geplaatst. Daarnaast is ze actief als gastvrouw bij de seniorenmiddagen die georganiseerd worden door de Hervormde gemeente in Krimpen aan de Lek. “Met haar warme woorden bemoedigt ze de ouderen die het moeilijk hebben”, aldus burgemeester Paans.

Jan Suijker (72) en Gerrie Suijker-de Graaff (74) uit Berkenwoude. Al bijna 40 jaar zetten de heer en mevrouw Suijker zich belangeloos in voor zangvereniging Sursum Corda in Stolwijk. Gevraagd en ongevraagd kan men altijd een beroep op hen doen. Het echtpaar Suijker betekent ook al 39 jaar veel voor muziekvereniging DHTSG en sinds 2009 verrichten ze allerlei hand- en spandiensten voor Welzijn Krimpenerwaard. Mevrouw Suijker is betrokken bij het ouderenwerk in Berkenwoude, de heer Suijker helpt graag bij het wekelijkse zit-gymnastiekuurtje. Ook heeft het echtpaar zich vele jaren ingezet als vrijwilliger bij het wekelijkse zwemuur voor inwoners van Berkenwoude.
Het echtpaar Suijker is ook kerkelijk actief, memoreerde burgemeester Paans: “Gerrie heeft altijd aandacht voor de senioren in de kerk, Jan helpt graag mee bij acties. Ook in hun vrije tijd zitten meneer en mevrouw Suijker niet stil. Op de camping in Zeeland verrichten ze allerlei werkzaamheden en helpen daar waar het nodig is.”

Gerard Overbeek (79) uit Schoonhoven. Hij is al jarenlang het gezicht van gymnastiekvereniging DOS in Schoonhoven. Door veel leden wordt Gerard Overbeek ook wel ‘de meneer van DOS’ genoemd. Hij heeft talloze functies binnen de vereniging uitgeoefend. Zo beheerde hij de materialen en verzorgde hij jarenlang samen met zijn, overleden, vrouw de nieuwsbrieven van de vereniging. Paans: “Als medebestuurder droeg hij in het bijzonder bij aan de continuïteit van de vereniging. Ook had hij altijd oog voor het belang van de leden.”

Cea van Herk-Verkaik (75) uit Gouderak. Ondanks de zorgen waar mevrouw Van Herk mee te maken heeft, zorgt ze ook voor anderen. Ze is al 25 jaar zeer actief als vrijwilligster bij De Zonnebloem. Zij regelt het bezoekwerk, gaat mee op vakanties en helpt mee met het bedenken van activiteiten. Ze raakte bij het werk van De Zonnebloem betrokken toen bij haar zoon MS werd geconstateerd. Mevrouw Van Herk zet zich ook in voor de activiteitencommissie van de Hervormde Gemeente te Gouderak. Hiernaast wordt ze al 18 jaar gezien als de drijvende kracht achter de ouderencommissie en is ze een betrokken notuliste en secretaresse voor de Christenvrouw. 

Bernard van der Pauw (69) uit Schoonhoven. Maar liefst 34 jaar lang was Van der Pauw als vrijwilliger betrokken bij het Rode Kruis, afdeling Schoonhoven (als secretaris, penningmeester en vicevoorzitter). Bernard van der Pauw is ook al jaren actief voor de Schoonhovense volleybalvereniging DOS. In 2014 ontving hij de Ton Berg Award als waardering voor zijn inzet als vrijwilliger. Hij zette zich ook lange tijd in voor de Hervormde Gemeente van Willige Langerak. Als secretaris legde hij afspraken nauwkeurig vast. Momenteel is Bernhard van der Pauw secretaris van de Stichting Budgethulp Krimpenerwaard/SchuldHulpmaatje.