Afbeelding
Foto:

Fairtrade Week: ‘Wat is fair?’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De landelijke Fairtradeweek (7-15 mei) staat in het teken van de vraag ‘Wat is fair?’ Diverse supermarkten in de gemeente Krimpenerwaard, de Wereldwinkels in Haastrecht en Schoonhoven en andere deelnemers haken in.

“De deelnemers aan de ‘Fairtrade-gemeentecampagne’ hebben in deze periode Fairtrade-artikelen in de aanbieding of schenken er op een andere wijze aandacht aan”, licht Gijs Metz namens de organisatie toe. “In de bibliotheken en ook bij de Wereldwinkel krijgt de consument een boekenlegger. Hierop staat een QR-code, die verwijst naar een website waar iedereen zijn of haar duurzame kennis kan testen door middel van de kennisquiz ‘Hoe Fair ben jij?”

Verdeeldheid
Fairtrade Gemeenten heeft deze quiz ontwikkeld om mensen te stimuleren na te denken over de verdeeldheid in de wereld als het gaat om rechten en betaling. Metz: “Het doel is meer bewustwording met de focus op leefbaar loon/leefbaar inkomen. Er worden aan willekeurige mensen een paar ‘eenvoudige‘ vragen gesteld, maar of het antwoord op deze vragen ook zo eenvoudig is?”

Wie wil weten hoe de kennistest in de praktijk werkt, kan het promotiefilmpje op YouTube bekijken.

Global
Gijs Metz vervolgens: “De focus op leefbaar loon/leefbaar inkomen, hetgeen betekent dat de producenten in eigen onderhoud kunnen voorzien, is met name afgeleid van doelstelling nummer 8 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Doelstelling nummer 8 is Global, ofwel eerlijk werk met een eerlijke beloning en het liefst een verantwoorde economische groei. In de Fairtrade-gemeentecampagne wordt aandacht gevraagd voor alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.”

Tenslotte: “De gemeente Krimpenerwaard draagt met trots de titel Fairtrade Gemeente. Deze titel wordt verleend voor een periode van twee jaar. Hiervoor moet de gemeente voldoen aan een aantal criteria.  De hulp van vrijwilligers is hierbij essentieel.”

Wie een handje wil helpen, structureel of incidenteel, kan vrijblijvend contact opnemen via info@fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl Voor verdere informatie en om te zien wie de deelnemende organisaties zijn in de Krimpenerwaard, zie de website