• Jubilaris Toos Hengstmengel
• Jubilaris Toos Hengstmengel Foto: Jan Timmer

Toos Hengstmengel 40 jaar ‘in de boeken’

Algemeen

LEKKERKERK • In 1982 verruilde Toos Hengstmengel haar kantoorbaan voor werken in een boekhandel. En nu jubileert ze.

Het was al geen vrijdag zoals alle andere, wist Toos. Uitgerekend op haar verjaardag werd ze door Willem Willemsen, eigenaar van de Lekkerkerkse boekhandel SaNorMa, gebeld met het dringende verzoek om naar de zaak te komen omdat haar inzet dringend vereist was. Eenmaal aangekomen op winkelcentrum Raadhuisplein wachtte haar een verrassing: een kamer vol goede bekenden, die haar allemaal wilden feliciteren met haar 74ste verjaardag én haar jubileum. 

Toos werd er stil en ontroerd van. Een doos met gebakjes maakte het feest compleet. “Ik had er wel een beetje op gerekend dat de familie Willemsen en mijn collega’s me zouden feliciteren met mijn verjaardag”, glimlacht ze, “Maar al die mensen die voor mij naar Lekkerkerk gekomen zijn, overviel me in positieve zin. Echt heel leuk.”

Genieten
Toos Hengstmengel begon haar loopbaan in de wereld van boeken en kantoorartikelen exact veertig jaar geleden. Haar zus werkte op dat moment bij de boekhandel van de familie Noorlander aan de Burgemeester Roosstraat in Lekkerkerk. Al snel werd Toos gevraagd of ze één dag per week kon bijspringen.

Niet lang daarna werd er een dag aan vastgeplakt en toen Ria Noorlander in verwachting was, kreeg Toos het verzoek of ze nog wat meer dagen kon komen werken. “Met plezier”, glimlacht ze. “Want ik heb vanaf dag één enorm genoten van dit vak, de diversiteit en de mensen die in de winkel kwamen.” 

Nadat de familie Noorlander na een aantal jaren de zaak verkocht had aan de firma Niestadt, bleef Toos Hengstmengel in dienst. Ook bij volgende overnames was haar positie in beton gegoten. “Toen Niestadt de winkel verkocht aan twee Turkse broers en de zaak Readshop werd, namen mijn verantwoordelijkheden verder toe”, vertelt ze. “Die broers lieten alle dagelijkse zaken aan mij over. Het was een periode waarin ik enorm veel heb geleerd. Een mooie tijd.” 

Dat prettige gevoel verdween toen na tien jaar een nieuwe eigenaar aantrad. “Hij had mij niet nodig, zei hij”, blikt Toos Hengstmengel terug. “Zo kwam ik thuis te zitten. Vond ik erg jammer.”

Failliet
Een jaar later draaide de situatie 180 graden. De boekwinkel was inmiddels failliet gegaan en de nieuwe eigenaar Willem Willemsen werd geattendeerd op ‘die prima verkoopster’ Toos. Het leidde tot een terugkeer in de winkel. “Heerlijk!”, zegt ze erover. “Ik voel me als een vis in het water bij SaNorMa. Zolang ik me goed blijf voelen, ga ik nog wel even door. Maar ik ben ook al 74, hè. Er komt natuurlijk een moment dat ik écht met pensioen ga.”

Jan Timmer