Nadenken over klimaatverandering

krimpen a/d ijssel • Zes enthousiaste kinderen kwamen afgelopen periode bij elkaar voor een cursus over klimaatverandering. Eén en ander was speciaal voor hoogbegaafde kinderen uit Krimpen aan den IJssel opgezet en werd georganiseerd door Aardvlinder, in samenwerking met het NUT. 

"We hebben geleerd wat klimaatverandering is. We wisten al dat stroom en gas en het kappen van bossen de temperatuur op aarde laten stijgen, maar nu weten we ook dat het eten van vlees slecht is voor het klimaat", vertelt Jalta. 

David legt uit: "Gas komt uit de grond. We gebruiken het bijvoorbeeld voor de verwarming, maar het is eigenlijk niet goed voor het milieu. Koolstofdioxide ontstaat en dat is een broeikasgas. Door gas te gebruiken, wordt het dus niet alleen binnen warmer, maar ook buiten." 

Tijdens de tweede bijeenkomst maakten de kinderen met prikstokken het terrein rondom de Tuyter afvalvrij. 

"We visten een plastic zak uit het water. Die zat vol met vies bruin slootwater en dat maakte de tas heel zwaar. Het water liep bijna over onze schoenen", aldus Thijs. 

Jesse vult aan: "Het gekste wat ik vond, was een deksel van een prullenbak uit de sloot. Die was gelukkig niet zo zwaar en ik kreeg hem met behulp van de prikstok uit het water.’ 

De laatste twee bijeenkomsten dachten de jonge deelnemers na over wat ze nog meer tegen klimaatverandering zouden kunnen doen. Jalta maakte een lange lijst met goede voornemens. Daarop staat onder andere afval prikken, in opstand komen en demonsteren, zonnepanelen, windmolens, alle apparaten uit, minder blikjes kopen, tv uit en niet op standby en bewuster kopen. 

"Ik vond het maken van de poster het leukst", zegt Josephine. "Als het buiten niet regent, dan hang ik de poster aan het balkon."