• Grupetto di Kika: het team van Tom (l), Tim en Emile.
• Grupetto di Kika: het team van Tom (l), Tim en Emile. Foto: Ernst Klip

Grupetto di KiKa: vrienden met een missie

Algemeen

LEKKERKERK • Zoveel mogelijk geld binnenhalen voor KiKa: daar streven Emile Klip, Tim Tegelaar en Tom de Vos naar. Drie Lekkerkerkse vrienden met een missie.

Sportieve uitdagingen, Tom de Vos, Tim Tegelaar en Emile Klip zijn er dol op. En als hun inspanningen ook nog eens geld opleveren voor Stichting KiKa, dan is het onder de naam Grupetto di Kika opererende vriendentrio extra gemotiveerd.

“We kennen elkaar al jaren”, steekt Tim Tegelaar (31) van wal. “Emile, Tom en ik hebben alledrie een voetbalachtergrond bij vv Lekkerkerk. We hebben zelfs nog enige tijd samengespeeld in het eerste elftal. Maar dat was toen. Emile woont alweer een aantal jaar in Den Bosch, Tom en ik zijn vanwege blessures met voetbal gestopt en vonden met zijn tweeën een nieuwe hobby: er met de racefiets op uit trekken.”

Zus
Emile Klip raakte zo enthousiast over de sportieve bezigheden van zijn vrienden, dat hij ook een racefiets aanschafte. “Ik wist van de jongens dat ze één keer per jaar deelnamen aan een lange rit voor een goed doel,” vertelt hij. “Zelf liep ik ook al een tijd rond met het idee om zoiets te gaan ondernemen. Dat heeft alles te maken met het overlijden van mijn zus Simone in 2017. Zij leed aan kanker.”

‘Giro di KiKa’ sprak hem enorm aan: “Het biedt de mogelijkheid om een sportieve uitdaging te combineren met het inzamelen van geld voor kankeronderzoek. Tijdens een samenkomst in een Rotterdamse kroeg hadden Tom, Tim en ik het er over om ‘de Giro’ te gaan rijden. Al voor het eerste biertje op was, waren we het er over eens: dit gaan we doen!”

Evenement
Niet lang daarna kwamen ze in contact met Niek Koorneef van Van der Velden Wielersport in Lekkerkerk. “We wilden een Social Ride organiseren voor iedereen met een racefiets, mountainbike, e-bike of gewone fiets. Niek doet mee als sponsor van het toerfietsevenement, dat op zaterdag 30 april wordt gehouden. Start- en eindpunt is de fietsenzaak aan de Voorstraat in Lekkerkerk.”

Afstanden
De deelnemers kunnen kiezen uit een route van 50 en van 90 kilometer. De 90 kilometer-rit voor racefietsers start om 09.00 uur, de 50 kilometer voor racefietsers om 10.00 uur en de 90- en 50 km-ritten voor alle overige fietsers om 10.30 uur.

De initiatiefnemers: “Daarnaast kunnen belangstellenden kiezen voor een rit over het mountainbikeparcours hier in de Krimpenerwaard. In alle gevallen betaalt men 10 euro voor deelname. Het complete inleggeld gaat naar het goede doel. Aanmelden kan via Strava of de facebookpagina Van der Velden Wielersport. Na afloop van de ritten krijgt iedereen een gratis koffie of een ‘fietsbiertje’, aangeboden door Bar Double D in Lekkerkerk. We hopen uiteraard op een mooie groep enthousiaste deelnemers.”

Tennis
Op 7 mei gaan Emile Klip en Tom de Vos tegen betaling tennissen bij TC Lekkerkerk (van 12.00 - 17.00 uur). Iedereen die de heren wil uitdagen, mag een kwartier lang met ze de baan op en betaalt daarvoor 5 euro. Ook hier gaat de opbrengst in z’n geheel naar KiKa.

In de week van 19 tot en met 24 juni wacht de grootste uitdaging voor het wielertrio: dan gaan ze zich onder de teamnaam Grupetto di KiKa wijden aan de Giro di KiKa, een vijf dagen lange klimkoers in de Dolomieten en over de bekende Giro-berg Stelvio. De totale afstand: zo’n 600 kilometer. Het aantal hoogtemeters: 16.000... Dat wordt flink pezen voor het Lekkerkerkse trio, maar de mannen weten waar ze het voor doen: een topprestatie neerzetten en scoren voor het goede doel.

“We hopen met onze activiteiten minimaal 7.500 euro voor KiKa op te halen”, zegt Tim Tegelaar. “Voorlopig liggen we op schema, maar elke euro blijft welkom.” Wie een bijdrage wil doen, kan terecht op www.girodikika.nl/gruppetto-di-kika

Jan Timmer