• Het mini-museum in de bibliotheek van Lekkerkerk.
• Het mini-museum in de bibliotheek van Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Pop-up museum in Bibliotheek Lekkerkerk over ‘Oorlog toen en nu’

Algemeen

LEKKERKERK • Een mini-museum over ‘Oorlog toen en nu’ in de bibliotheek van Lekkerkerk. Woensdagmiddag was de officiële opening van dit Havo/VWO 1/2 Sterprogramma van het Gemini College. 

Speciaal voor dat doel hadden de leerlingen Cambodja-veteraan en marinier Siege Postuma uit Gouda uitgenodigd. Hij opende na een korte inleiding van de leerlingen Ritte, Milan, Julia en Dana niet alleen de tentoonstelling, maar hield ook een gloedvol betoog waarin hij de kinderen meegaf dat je weliswaar geen invloed kunt uitoefenen op een oorlog zoals nu in Oekraïne, maar wél ‘de vrede’ kunt bewaren in kleine kring. Door bijvoorbeeld niet over een ander te roddelen en pesten achterwege te laten. Door elkaar te accepteren en niet te snel te oordelen kom je al een heel eind, hield Postuma zijn jonge publiek voor.

Diversiteit
Daarna werd het tijd om de expositie te bekijken. En die leverde veel diversiteit op. Van een uitleg over de Nederlandse krijgsmacht en haar onderdelen tot en met een item over ‘wat zou jij meenemen als je moest vluchten?’ En een tekenwedstrijd voor basisschoolleerlingen. Ook voor de oorlog in Oekraïne en Giro 555 was vanzelfsprekend een plaatsje ingeruimd.

De Gemini-tentoonstelling is de komende weken nog te zien en gratis te bezichtigen in de bibliotheek van Lekkerkerk.

Jan Timmer