• Scoutingvereniging Admiraal de Ruyter is trots op de nieuwe sleepboot SKUA II.
• Scoutingvereniging Admiraal de Ruyter is trots op de nieuwe sleepboot SKUA II.

Scoutingvereniging Admiraal de Ruyter doopt zelfgebouwde sleepboot

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Na een bouwperiode van zo’n vier jaar wordt de sleepboot SKUA II van Scoutingvereniging Admiraal de Ruyter op zaterdag 7 mei gedoopt. Dit gebeurt op scheepswerf Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel. 

Na de tewaterlating circa een jaar geleden, zijn de scouts met medewerking van vele sponsoren volop bezig geweest met de afbouw, zoals timmerwerk, elektra en hydrauliek. De scouts hebben ervoor gekozen om vrijwel alles zelf te doen. 

“Zo begon het project met het tekenen en ontwerpen van de sleepboot aan de hand van hun eisenpakket”, meldt Arjen de Ruiter namens de scouting. “Deze tekeningen resulteerden in een staalpakket, waarna de scouts zijn gaan bouwen. Een leerzaam project voor de vele scouts en andere vrijwilligers die hier hard aan hebben gewerkt. Het doel om jeugd enthousiast te maken voor een nautische toekomst is hiermee geslaagd. Een groot deel van de bouwers werkt of studeert inmiddels in een nautische richting.”

Scheepswerf Zwijnenburg voorzag de scoutinggroep tijdens de bouw van hun 10,5 meter lange sleepboot van onderdak . De Ruiter: “De scouts waren uitermate blij met zo’n sponsor en de mogelijkheid om gebruik te maken van een scheepswerf die van alle gemakken is voorzien. Daarnaast spreken we onze dank uit aan de vele sponsoren die met materialen en advies dit project hebben ondersteund én degenen die hebben deelgenomen aan de crowdfunding-actie. Een deel van de financiering kwam ook voort uit de oud-ijzer actie. Inmiddels is ruim 60 ton oud metaal ingeleverd.”

Het oude sleepbootje SKUA 1 krijgt na 14 jaar trouwe dienst een nieuwe eigenaar. Volgens de wens van de klussers, die deze boot destijds volledig gesponsord door bedrijven en donateurs opnieuw in de vaart brachten, wordt het vaartuig geschonken aan een waterscoutingvereniging die niet de middelen heeft om een boot aan te schaffen. 

“Hier is inmiddels een inschrijving voor gestart”, weet Arjen de Ruiter. “We hopen op 7 mei mee te kunnen delen, waar SKUA 1 heen gaat.”