Houdt het Groene Hart het hoofd boven water?

haastrecht • Vanwege 150 jaar Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is er op donderdag 21 april (van 19.30 tot circa 22.15 uur) een symposium in Theater Concordia. Centraal staan de vragen over welke gevolgen de ontwikkelingen van zeespiegelstijging, bodemdaling en klimaatveranderingen hebben voor het Groene Hart. Is daar nog een positieve draai aan te geven?

Het Gemaal heeft drie sprekers gevraagd de bezoekers deze avond mee te nemen in de toekomst van ons land. De sprekers zijn Maarten Kleinhans, professor op de Utrechtse Universiteit - faculteit Geowetenschappen; onderzoeker klimaat en water Ferdinand Diermanse namens het onderzoeksbureau Deltares, en Haastrechtenaar Arnold van Vliet, die als bioloog verbonden is aan de Wageningen University. De bijeenkomst zelf wordt (be)geleid door (NOS)-presentator Bert van Slooten. Na de pauze kunnen de aanwezigen met de sprekers in discussie.
"Het gemaal vertelt de bezoekers over bodemdaling in het veenweidegebied, de stijging van de zeespiegel en de dijkversterkingsprojecten als onderdeel van het nationale Deltaprogramma", licht een gemaal-vrijwilliger de achtergrond toe. "Eén van de filmpjes uit de tentoonstelling heeft de aansprekende titel: ‘Waar gaat het heen met ons (t)huis?' Het eindigt met een uitspraak van Johan van Veen, de grondlegger van de Deltawerken, 'Eens komt er een moment dat we het land met een zucht van verlichting weer aan de zee prijsgeven'. Komt dat moment voor het  Groene Hart echt...? Vandaar dit symposium."