• Het installeren van de nieuwe raadsleden gebeurde groepsgewijs.
• Het installeren van de nieuwe raadsleden gebeurde groepsgewijs. Foto: schermafbeelding

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

krimpenerwaard • De nieuw gekozen leden van de gemeenteraad in Krimpenerwaard zijn woensdagavond beëdigd en geïnstalleerd.

Burgemeester Pieter Paans wenste ze succes, ‘maar vooral veel werkplezier’: “U staat de komende vier jaar voor grote opgaven. Denk alleen al aan dossiers als de energietransitie, de woonopgave en de jeugdhulp. Er wacht werk in overvloed. Daarom is het belangrijk dat u uw werk in alle vrijheid kan doen. Intimidatie en bedreiging van buitenaf worden dan ook niet getolereerd. In voorkomende gevallen dient u daar direct melding van te maken.”

Samenstelling
De volgende raadsleden legden woensdag, in het bijzijn van familie en vrienden, in de raadzaal te Lekkerkerk de eed of belofte af: Pascal van der Hek, Nathalie Glastra-Langeveld, Wisja Pannekoek, Yorben van Dortmont, Toon van der Stok, Jaco Verhagen, Géja Stuijt-van Vliet (allen VGBK); Jan Verburg, Floor de Jong, Eric Koelewijn, Maarten Noordergraaf, Peter Klerk (SGP): Jeffrey Groen, Anette Kouwenberg-van Herk, Tjeerd de Wijs, Peter Ouwendijk (Leefbaar Krimpenerwaard); Ad Struijs, Petra Klomp-Lever, Bert Vriezen (Pro Krimpenerwaard); Irma Bultman, Marc Advocaat, Frank Moné (CDA); Pascal Zuijderwijk, Marco Oudshoorn, Heleen Vogel-Harberink (VVD); Sandro Kovacic, Bart van Ree (PvdA/GroenLinks); Ton van Dorp, Anthony Tom (CU); Salma Aoukili (D66) en Johan Slöetjes (Lokaal op 1).

Er kan nog een enkele wijziging plaatsvinden, als een raadslid eventueel doorschuift als wethouder in het nieuwe college van B&W. Vooralsnog wordt ingezet op een coalitie van VGBK, SGP, CDA en VVD. “Dit is de meest haalbare optie, omdat deze kan rekenen op een stabiele meerderheid (18 raadzetels)”, liet informateur Willem Schoof de nieuwe gemeenteraad weten.
Vervolgens gingen de fracties met elkaar in debat, wat resulteerde in het indienen van twee amendementen door de ChristenUnie en een motie door Pro Krimpenerwaard. Eentje haalde de eindstreep: het amendement om aan partijen die niet deelnemen aan de coalitiegesprekken input voor de komende raadsperiode te vragen. Het voorstel om daarmee een zo groot mogelijk draagvlak te creëren 'voor de grote opgaven waar de gemeente Krimpenerwaard voor staat', werd met 16 stemmen voor (CU, CDA, SGP, PK, D66 en PvdA/GL) en 15 stemmen tegen aangenomen.

De raadsbijeenkomst is terug te kijken via het archief op
www.krimpenerwaard.nl/livetv