Predikant wordt niet vervolgd

krimpen aan den ijssel • Anthonie Kort, predikant van de Oud Gereformeerde Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het gerechtshof Den Haag woensdag in een klachtprocedure beslist. 

De predikant had een brief geschreven aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel waarin uitlatingen werden gedaan, die volgens klager Leon Houtzager discriminerend van aard zouden zijn en die zouden oproepen tot haat tegen homoseksuelen. Houtzager, zelf homoseksueel en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, deed van deze feiten aangifte.

Geen sprake
De officier van justitie besloot destijds echter beklaagde niet te vervolgen. Hij stelde dat er geen sprake was van strafbare uitlatingen op grond van enig wetsartikel. Hiertegen diende Houtzager een klacht in bij het Haagse hof. Hij herhaalde dat de bewuste uitlatingen beledigend waren en dat deze, ook al waren ze gedaan in de context van de geloofsopvatting van de predikant, 'onnodig grievend en daarmee strafbaar zijn'.

Weergave
Het gerechtshof Den Haag oordeelt nu dat de uitspraken 'louter zijn te beschouwen als een weergave van de geloofsopvatting van beklaagde': 'Dit nog daargelaten of de uitlatingen als beledigend voor mensen met een homoseksuele gerichtheid gelezen kunnen worden'.

Gelet op de gekozen bewoordingen zijn de uitlatingen naar het oordeel van het hof ook niet als onnodig grievend aan te merken: 'Van strafbare groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie is onder deze omstandigheden geen sprake'. En dus is er volgens het gerechtshof geen reden om tot vervolging over te gaan. 

(bron: rechtspraak.nl)