• Said Alhattab en Hana Aldabbour voor het gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel.
• Said Alhattab en Hana Aldabbour voor het gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel. Foto: Margje Kooistra

Syrisch echtpaar wil droom waarmaken: eigen cateringbedrijf in Krimpen

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Said Alhattab en Hana Aldabbour uit Krimpen aan den IJssel vierden afgelopen maand dubbel feest. Niet alleen kregen ze de Nederlandse nationaliteit, het Syrische echtpaar volgde met succes een trainingsprogramma om ondernemer te worden.

Een op Syrië georiënteerd cateringbedrijf, dat is de droom van Hana Aldabbour (46). Ze heeft al een locatie op het oog: een pandje in winkelcentrum De Korf. “Koken is altijd al een hobby van me geweest. Ik kook graag voor familie en vrienden.”

Restaurant
In 2015 vluchtten Hana en haar man Said met hun vijf kinderen naar Nederland. “In Syrië was ik lerares geschiedenis, maar dat is hier geen optie vanwege de eisen die daaraan worden gesteld.”

De bedoeling is dat klanten bij haar zaak bijvoorbeeld zoete en hartige gerechten kunnen afhalen, maar er moet ook een restaurantje komen met een stuk of acht tafels. Ook de kinderen gaan meehelpen. “Het wordt een echt familiebedrijf”, vertelt Hana.

Said steunt zijn vrouw volledig. In zijn vaderland was hij hovenier en in Nederland heeft hij dat beroep weer parttime opgepakt. “Mijn droom is een eigen hoveniersbedrijf”, vertelt Said. Toch ligt de focus eerst op de plannen van Hana, die diverse (horeca)cursussen volgde, bezig is met haar rijbewijs en keihard werkt aan haar Nederlands.

Migrantenschool
Samen met Said deed ze mee aan ‘Migrantenschool EigenBaas’, een training van Qredits Microfinanciering Nederland. In een traject van tien weken leren de cursisten wat er komt kijken bij een eigen bedrijf en werken ze aan hun ondernemingsplan.
Arbeidsmakelaar Zerrin Sigirci was projectleider namens de IJsselgemeenten. Dit is het samenwerkingsverband van de gemeenten Krimpen, Capelle en Zuidplas op het gebied van Sociale Zaken. “Er zit zoveel kennis en ervaring in deze groep mensen. Dankzij de Migrantenschool kunnen zij zich ook in Nederland verder ontwikkelen.”

Ze is erg trots op Said en Hana. “Ze hebben bewezen dat als je echt wat wil, dat dit dan ook lukt. En dat hebben ze helemaal zelf gedaan.”

Het echtpaar zelf is heel blij met de hulp die ze hebben gehad vanuit de gemeente. “Nu hebben we nog gedeeltelijk een uitkering, maar dat voelt niet goed. We willen graag andere mensen helpen, zodra het onze beurt is. Geven is beter dan nemen”, besluit Said.

Margje Kooistra