'Voorkeur voor coalitie VGBK, SGP, VVD en CDA'

krimpenerwaard • Informateur Willem Schoof adviseert om coalitiegesprekken te starten tussen Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK), SGP, CDA en VVD. Dit wordt door een meerderheid van de politieke partijen in de gemeente Krimpenerwaard als de meest logische optie gezien.

Willem Schoof: “De keuze voor deze vier partijen kwam uit de eerste gespreksronde als meest haalbare naar voren, mede omdat deze kan rekenen op een stabiele meerderheid van 18 (van de 31) raadszetels.”

Continuïteit
De informateur voerde namens de grootste partij (VGBK) direct na de gemeenteraadsverkiezingen verkennende gesprekken met vertegenwoordigers van alle (10) in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen. Tijdens een tweede gespreksronde zaten de VGBK, SGP, VVD en CDA om tafel. Deze vier partijen zeggen volgens het gespreksverslag waarde te hechten aan ‘continuïteit van bestuur’: ‘Vanzelfsprekend komt een nieuwe coalitie met nieuw beleid, maar gemaakte afspraken mogen niet opzij worden gezet’.
Dat betekent voor de SGP onder andere dat niet kan worden getornd aan de huidige zondagsopenstelling van winkels én het raadsvoornemen om in principe te komen tot een nieuw gemeentekantoor op een centrale locatie. De SGP is van beide (bepaald) geen voorstander. De VVD heeft ondanks het zetelverlies (van 4 naar 3) een sterke positie vanwege de genoemde continuïteit. Zo is Ria Boere als enige van de huidige wethouders beschikbaar voor een nieuwe termijn.

Leefbaar Krimpenerwaard
Voor Leefbaar Krimpenerwaard, de verrassende nieuwkomer met vier zetels, is vooralsnog geen plek aan de onderhandelingstafel. De vier beoogde coalitiepartijen vinden dat deze partij zich eerst maar eens moet bewijzen. Leefbaar Krimpenerwaard heeft zelf wel een voorkeur voor deelname aan de coalitie.
Dat voormalige coalitiepartij D66, van 2 naar 1 zetel, buiten de boot zou vallen mag geen verrassing heten. Het zetelverlies van die andere huidige coalitiegenoot, ChristenUnie (van 3 naar 2), lijkt hen eveneens duur te komen staan. Het CDA (3 zetels) neemt hun plek dankbaar in. ChristenUnie zou als vijfde partij eventueel alsnog aan kunnen schuiven, maar dat lijkt niet logisch. De VGBK heeft ook een voorkeur voor een coalitie van vier partijen én wil liever niet met drie christelijke partijen in zee. De VGBK gaat liever ook Pro Krimpenerwaard (3 zetels) uit de weg: ‘We sluiten niemand uit, maar het schuurt met deze partij'.

Aankomende woensdag (30 maart) vindt de installatie van de nieuwe gemeenteraad plaats, nadat de vertrekkende raadsleden een dag eerder afscheid hebben genomen. Willem Schoof doet dan verantwoording van de eerste twee gespreksrondes en zal de raad adviseren de genoemde coalitie nader te laten onderzoeken.

Robert van der Hek