Afbeelding

Hoogheemraad Paul van den Eijnden neemt afscheid: ‘Ik ga het zeker missen’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Het is laag water in de Lek, nergens doemt een storm op en de zon schijnt. Toch werd de coupure langs de Lekdijk in Ammerstol maandag gesloten. Een fluitje van een cent in vergelijking tot de zware schotbalken, die er voorheen voor zorgden dat het water niet over de dijk kon klotsen. “Ik ben blij dat we dit nog hebben kunnen realiseren in mijn termijn”, zegt hoogheemraad Paul van den Eijnden trots. 

De zware houten schotbalken zijn vervangen door aluminium ‘balken’. Deze zijn lichter, krijgen geen last van houtworm of houtrot en hebben hetzelfde resultaat. 

Aankomende woensdag wordt de opvolger van Van den Eijnden, die vanwege zijn gezondheid zijn taak als hoogheemraad vroegtijdig moet neerleggen, benoemd. Hij is de afgelopen jaren hoogheemraad geweest van Waterkeringen (dijk en kades) en Wegen en de Rotterdamse projecten. “Ik ga het werk, mijn contacten binnen het bestuur en met de medewerkers echt wel missen. Het was een moeilijke keuze of eigenlijk was het geen keuze. Door mijn gezondheid kon ik het niet meer doen”, vertelt de hoogheemraad.

Plezier
Van den Eijnden vindt het werk dat het hoogheemraadschap doet erg mooi. “We zijn continu bezig om ervoor te zorgen dat iedereen prettig en veilig kan wonen, werken en recreëren in ons gebied. Dit doen we door te zorgen voor de dijken, voldoende en schoon water, het zuiveren van rioolwater en het veilig houden van onze wegen. Ik heb daar met veel plezier aan bijgedragen en kijk terug op mooie jaren”.

Het hoogheemraadschap heeft mede op aangeven van Van den Eijnden een start gemaakt met het moderniseren van de coupures. De coupures, een verlaging in de dijk die bij hoog water dichtgezet worden, worden gesloten met zware houten balken, die ook nog eens gevoelig zijn voor houtrot en ongedierte.

Inmiddels zijn er in Nederland en Duitsland veel modernere systemen beschikbaar die lang meegaan en makkelijker zijn in het gebruik. De bestaande betonconstructies zijn aangepast, zodat de aluminium sluitsystemen ook in de Krimpenerwaard gebruikt kunnen worden. Van den Eijnden: “Als gevolg van het steeds vaker voorkomende hoog water is het belangrijk deze sluitmiddelen goed op orde te hebben.”