Afbeelding

Nieuwe expositie Streekmuseum Krimpenerwaard: ‘Molukkers in Krimpen’

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Streekmuseum Krimpenerwaard presenteert vanaf vrijdag 1 april de tentoonstelling ‘Isotri-Istori Maluku Krimpen a/d IJssel’. De expositie is een ode aan de geschiedenis, kunst en cultuur van de lokale Molukse gemeenschap. Het ontstaan van de Molukse wijk in de jaren 60, maar ook de muziek en de rituele kleding van nu staan centraal. 

De inmiddels afgestudeerde Rianne Tomasouw liep in 2020 voor haar masteropleiding stage bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Ze onderzocht de verschillende manieren waarop de Molukse geschiedenis in Nederland wordt verteld en interviewde daarvoor Molukse Krimpenaren.

‘Hieruit bleek dat er nog ontzettend veel verhalen te vertellen zijn over de Molukse cultuur en symboliek, die tijdens de landelijke aandacht voor ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ bijna niet aan bod kwamen’, licht het Streekmuseum de achtergrond van de nieuwe expositie toe. ‘Daar lag de nadruk voornamelijk op de reis naar Nederland, de woonoorden en de treinkaping. Maar de Molukse gemeenschap is zo veel meer dan dat. Zo ontstond het idee om een tentoonstelling te creëren waarin juist de cultuur en symboliek centraal staan, om een nieuw perspectief te bieden op de geschiedenis van Molukkers in Krimpen aan den IJssel’.

Samenwerking
Het museum zocht daarbij de samenwerking met een groep vrijwilligers met een Molukse achtergrond en met Stichting Tjari Dana Krimpen a/d IJssel: ‘Door deze verbinding zijn er bijzondere verhalen toegevoegd aan de collectie van Streekmuseum Krimpenerwaard. Zo werden er tijdens de voorbereidingen foto’s ontdekt van Molukkers aan het werk bij de scheepswerf van (toen nog) Van Der Giessen-De Noord. Hoewel we als museum al een grote collectie hadden van objecten omtrent de scheepswerf, was dit nieuwe informatie’.

Activiteiten
In de periode dat de tentoonstelling te zien is, worden er door het Streekmuseum Krimpenerwaard en de verschillende samenwerkingspartners meerdere activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, workshops en activiteitendagen.

Meer informatie hierover is te vinden op de website en social media-kanalen van het museum.