• Jan van Wijnen met zijn nieuwe boek: 'Verboden tocht'.
• Jan van Wijnen met zijn nieuwe boek: 'Verboden tocht'. Foto: Jan Timmer

Jan van Wijnen presenteert nieuw boek: ‘Verboden Tocht’

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De boeken van de gepensioneerde huisschilder/ondernemer Jan van Wijnen blinken uit in exclusiviteit. Ook zijn nieuwste uitgave ‘Verboden Tocht’ is uitgebracht in een oplage van slechts 35 exemplaren. De thriller is te koop bij boekhandel Kamerbeek in Krimpen aan den IJssel.

‘Verboden Tocht’ speelt zich af in Friesland en begint in een bruine kroeg waar twee vrienden met een niet al te beste reputatie in afwachting zijn van nieuws over het wel of niet doorgaan van de Elfstedentocht. Nadat het bestuur van Vereniging Friesche Elfstedentocht bekend maakt dat het legendarische schaatsevenement op het nippertje wordt afgelast vanwege de ijskwaliteit en de slechte weersomstandigheden, besluiten de vrienden de rit toch te gaan rijden. Het is de opmaat van een avontuur waarin de twee de eindstreep niet halen en ondertussen terecht komen in verwikkelingen waarbij zelfs doden vallen.

“Spanning volop dus”, glimlacht Jan van Wijnen over zijn in eigen beheer uitgebrachte boek. Om eraan toe te voegen: “Mijn vierde alweer. Ik begon in 2018 met schrijven, mede op aanraden van mijn vrouw. Ze vond het verstandig dat ik na mijn pensionering mijn hersens bleef scherpen. Een gouden tip. Tijdens mijn werkzame leven had ik geen tijd om boeken te schrijven. Het schildersbedrijf slokte veel energie op. En thuis werd zoiets vroeger allerminst gestimuleerd. Ik kon goed leren, maar mijn vader zag me liever in de zaak. Uiteindelijk deed ik de ULO en behaalde ik mijn Middenstandsdiploma. Niet veel later stond ik met een kwast in mijn handen. Zo ging dat in die tijd, hè.”

Twaalf jaar geleden droeg Jan van Wijnen zijn schildersbedrijf over aan zoon André. “Ik heb daarna nog wat jaren aan de zijlijn mee gewerkt om me uiteindelijk helemaal terug te trekken. André en zijn vrouw Corina runnen de zaak uitstekend. Dat is iets om dankbaar voor te zijn. En ik ben op een gegeven moment gaan schrijven. ‘Moord op de Reeuwijkse Plas’ was mijn eerste boek. Daarna volgden ‘Steile Wand’ en ‘Terreur rond de Algerabrug’, stuk voor stuk thrillers. ‘Verboden Tocht’ is er ook zo één. Mijn beste tot nog toe, vind ik. Er zit volop spanning én humor in.”

De thema’s van zijn boeken ontspruiten altijd spontaan bij Van Wijnen. “Dat gebeurt meestal tijdens mijn dagelijkse wandelingen”, vertelt hij. “En van het een komt vervolgens het ander, hè. Het is een organisch proces. Als ik aan een boek begin, ontstaan er ‘onderweg’ allerlei wendingen die ik niet van te voren heb uitgedacht. Dat alles bij elkaar leidt tot een verhaal.”

Jan Timmer