• Stien van den Berg onthulde het kunstwerk in de tuin van Piet en Ria van der Velden.
• Stien van den Berg onthulde het kunstwerk in de tuin van Piet en Ria van der Velden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kunstenaar Piet van der Velden heeft afscheidscadeau voor Lekkerkerk

Algemeen

LEKKERKERK • Een op schaal gebeeldhouwde Grote of Johanneskerk is het afscheidscadeau van kunstenaar Piet van der Velden aan Lekkerkerk. Stien van den Berg kwam de eer toe om het kunstwerk te onthullen in de beeldenrijke tuin van Piet en Ria van der Velden.

“Een voor mij logische keuze”, glimlacht Van der Velden. “Stien ís Lekkerkerk. Ze heeft in de loop der tientallen jaren enorm veel betekend voor het dorp. Haar uitnodigen was het minste wat ik terug kon doen. Daarnaast vond ik het een mooie gedachte om de gebeeldhouwde versie van de Grote of Johanneskerk aan ‘Lekkerkerk’ te schenken.”

Steen
De onthulling van het kunstwerk vond in een stralend voorjaarszonnetje plaats te midden van liefhebbers van beeldende kunst en verschillende vrienden van Piet en Ria. Ook wethouder Bert Bening was aanwezig op het intieme feestje.

Het samenzijn markeerde gevoelsmatig ook het einde van ‘Atelier Pierre’, ofwel Van der Velden’s passierijke uitoefening van de beeldhouwkunst, inclusief vernissages en workshops.

“Of dit mijn laatste kunstwerk was?” zegt hij met een blik op ‘de kerk’. “Dat zou kunnen, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Ook straks zal ik me, bij het zien van een mooie steen, misschien afvragen: ‘wat kan ik ermee?’ Aan de andere kant moet ik ook in alle nuchterheid vaststellen dat ik zo langzamerhand op leeftijd ben gekomen. Ria en ik zijn van plan om ons huis te verkopen en naar een appartement te trekken. Daarmee vervallen de beeldentuin en mijn werkplaats en is het écht klaar met beeldhouwen.”

Toren
Dat Piet van der Velden koos om zijn laatste beeldhouwobject een Lekkerkerks thema mee te geven, berust allerminst op toeval. “Ik ben een geboren en getogen Lekkerkerker en heb mijn hele leven al iets met de Grote of Johanneskerk”, zegt hij. “Ik groeide op aan de Korte Achterweg 8 en keek uit op de toren. Ook als ik bij opa was -hij woonde ter hoogte van Amicitia- zag je de spits. Ik heb dus eigenlijk al een leven lang iets met het kerkgebouw. Het mooiste beeld ervan krijg je als je vanaf Schuwacht richting Lekkerkerk loopt of fietst. Dan zie je vanuit een bepaalde hoek het oude dorp liggen, met de kerktoren als trots onderdeel. Dat is en blijft mooi. Die kerk heb ik nu op schaal gebeeldhouwd. Ik heb er ruim vier maanden aan gewerkt.”

Bouwtekeningen
“Als basis kreeg ik via Adrie van Vliet van Historische Vereniging ‘Lekkerkerk door de Tijd’ de bouwtekeningen van de kerkrestauratie in de jaren zeventig. Die hebben me enorm geholpen. Al meteen na de start van het project besloot ik mijn kunstwerk cadeau te doen aan de gemeente Krimpenerwaard. Ik hoop dat het beeld een mooi plekje in Lekkerkerk zal krijgen, zodat iedereen er van kan genieten. Op welke locatie? Daar moet nog over gesproken worden. Dat komt vast goed.”

Wie nieuwsgierig is naar Van der Velden’s interpretatie van de Grote of Johanneskerk, is voorlopig nog welkom bij Atelier Pierre, aan de Wilhelminastraat 6 te Lekkerkerk.

Jan Timmer