Lokale partijen en SGP de grootste in Krimpen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De lokale partijen Leefbaar, Stem van Krimpen en Krimpens Belang hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week een meerderheid van de zetels behaald. 

De SGP blijft een stabiele factor en behoudt vijf zetels. VVD verliest een zetel en houdt er één over. CDA, ChristenUnie en PvdA behouden allemaal hun enige zetel. D66 verliest een zetel en verdwijnt uit de gemeenteraad. Voor de derde keer op rij haalt GroenLinks de gemeenteraad niet.
Lijsttrekker Kirsten Jaarsma van Leefbaar Krimpen is heel blij met het resultaat. Haar partij komt uit op zes zetels. Dat is één meer dan bij de verkiezingen in 2018 en drie meer dan op dit moment in de gemeenteraad. Samen met Stem van Krimpen (vier) en Krimpens Belang (twee) bezetten de lokale partijen twaalf van de 21 beschikbare zetels. "Dat is een boodschap van de Krimpenaren, waar we allemaal mee aan de slag moeten.” Jaarsma wil ook nog een pluim geven aan alle Krimpenaren. "De opkomst was echt hoog. Dat verdient een compliment. De Krimpenaren vinden lokale politiek nog steeds belangrijk.”
Voor SGP verandert er niets qua aantal zetels, dat blijven er vijf. Lijsttrekker Arrèn van Tienhoven geeft aan blij te zijn de tweede partij in de raad te blijven. "We vertegenwoordigen ruim 20 procent van de Krimpenaren, wat een waardering is van onze inzet en tevens grote verantwoordelijkheid geeft voor de komende jaren”, aldus Van Tienhoven.
D66 verliest de enige zetel en keert niet terug in de gemeenteraad. Lijsttrekker Arjan Neeleman had het niet zien aankomen. "We zijn al jaren de kleinste partij in Krimpen en dan weet je dat je in de gevarenzone zit. Maar de signalen die we kregen, wezen juist de goede kant op. Er leek groei in te zitten. Dan valt dit wel erg tegen.”