Website bundelt Oekraïne-initiatieven

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard wil via de website www.krimpenerwaard.nl/oekraine de verschillende initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen in kaart brengen.

"Dagelijks krijgen we berichten van inwoners die hulp aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen”, meldt een gemeentewoordvoerder. "Om de vraag naar en het aanbod van hulp te bundelen, vragen wij inwoners om initiatieven bij ons te melden. Wij verzamelen deze op www.krimpenerwaard.nl/oekraine. Daarnaast kunnen inwoners zich aanmelden als vrijwilliger bij de noodopvang in De Meent te Schoonhoven.” Hier is een noodopvanglocatie ingericht voor een periode van maximaal zes maanden. Vluchtelingen worden er tijdelijk opgevangen, waarna zij doorstromen naar de langdurige opvang.
Wie wil helpen bij de noodopvang kan dat op verschillende manieren doen: bijvoorbeeld bij het uitgeven van maaltijden, praktische zaken of rijden tussen locaties (bijvoorbeeld naar de tandarts of dagopvang). De gemeente vraagt aan vrijwilligers een beschikbaarheid van acht uur per dag en het werken in twee ploegen (8.00 tot 16.00 uur en 15.00 tot 23.00 uur). Wie minder tijd ter beschikking heeft, maar toch zijn/haar steentje wil bijdragen, kan dit kenbaar maken. Voor vragen over het vrijwilligerswerk: 14 082 of oekraine@krimpenerwaard.nl
Er worden op dit moment allerlei particuliere initiatieven opgezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Het betreft dan vooral de inzameling van kleding, middelen of geld.
"Inwoners zijn aan alle kanten bereid hun steentje bij te dragen”, weet de gemeentewoordvoerder. "Er wordt met regelmaat geïnformeerd naar initiatieven waar men kan aansluiten. Als gemeente plaatsen we daarom graag een overzicht op www.krimpenerwaard.nl (initiatieven-oekraïne). Zo kunnen inwoners die hun hulp willen aanbieden, in één overzicht zien waar dat in de gemeente mogelijk is en verbinden we vraag en aanbod. De gemeente faciliteert dit overzicht, maar is niet verantwoordelijk voor de initiatieven.”