Afbeelding

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezing Krimpenerwaard bekend

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Burgemeester Pieter Paans heeft maandagmorgen tijdens een openbare zitting van het centraal en hoofdstembureau de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt.

27.023 Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard hebben op 14, 15 en 16 maart een geldige stem uitgebracht op een kandidaat. Daarnaast waren er 49 blanco stemmen en 62 ongeldige stemmen. Het opkomstpercentage was 59,86%. Hiermee werd de kiesdeler 871 (27.023 gedeeld door 31 zetels). Om met voorkeurstemmen gekozen te worden moest een kandidaat 25% van deze kiesdeler halen. Van de 31 gekozen raadsleden zijn er maar liefst 22 met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Er werden 8 vrouwen en 23 mannen gekozen in de raad. 

Zetelverdeling
De definitieve zetelverdeling is: VGBK 7; SGP 5; Leefbaar Krimpenerwaard 4; Pro Krimpenerwaard 3; VVD 3; CDA 3; ChristenUnie 2; PvdA/GroenLinks 2; D66 1; Lokaal op 1, 1.

Na de verdeling van de hele zetels waren er nog vier restzetels te verdelen. Deze gingen achtereenvolgens naar VGBK, SGP, VVD en Leefbaar Krimpenerwaard op basis van het hoogste aantal resterende stemmen na de verdeling van de hele zetels. 

De volledige verkiezingsuitslag, inclusief de uitslagen per stembureau en de 31 gekozen raadsleden, is na te kijken op: www.krimpenerwaard.nl

VGBK blijft dus met 7 zetels de grootste. De SGP won een zetel (van 4 naar 5), Leefbaar kwam uit het niets op 4 zetels. Coalitiepartijen VVD (van 4 naar 3), ChristenUnie (van 3 naar 2) en D66 (van 2 naar 1) leverden ieder een zetel in. Grote verliezer was Lokaal op 1: van 3 naar 1. Pro Krimpenerwaard, CDA en PvdA(GroenLinks) bleven in zetelaantal stabiel.

Afscheid
Dinsdag 29 maart neemt de raad afscheid van de niet herkozen raadsleden. De 31 nieuw gekozen leden van de gemeenteraad worden woensdag 30 maart geïnstalleerd en beëdigd. Beide vergaderingen beginnen om 20.00 uur in het gemeentekantoor te Lekkerkerk.

B&W blijft voorlopig als demissionair college haar werk voortzetten, maar neemt geen ‘grote besluiten’ meer of pakt grote projecten op. Ondertussen zijn de formeringsgesprekken voor een nieuwe coalitie door de VGBK in gang gezet.