• Het podium met Daan van Zwienen.
• Het podium met Daan van Zwienen. Foto: Johan Boef

Daan van Zwienen juniorenwinnaar Zilveren Bal

Sport

BERGAMBACHT • Het is het sluitstuk van het seizoen en spektakel is altijd gegarandeerd: de Zilveren Bal, waar de topsprinters uit binnen- en buitenland het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd over 100 meter. De junioren B en C in het voorprogramma moesten het zonder buitenlandse inmenging stellen, maar de tijden waren er niet minder om. 

Voor Daan van Zwienen uit Bergambacht was het de kroon op het seizoen. Hij was al Nederlands kampioen supersprint, dus vooraf hoopte hij al op winst. “Ik voelde me goed. Ik wist dat ik dit kon winnen, maar dan moet je het natuurlijk nog wel ‘even’ doen.”

Hij won de eerste heat met een tijd van 10.46 en werd tweede in de tweede heat in 10.52. De drie snelste rijders reden vervolgens de finale. Het werd een strijd op het scherp van de snede, maar Daan wist zijn naaste concurrent Arjen Boersma met drie honderdsten van een seconde voor te blijven en mocht zijn eerste Zilveren Bal in ontvangst nemen. “Supergaaf!”

Sacha van der Weide
Vervolgens kwam streekgenoot Sacha van der Weide in actie. In de eerste en tweede ronde bleef ze goed overeind in een sterk internationaal veld, om uiteindelijk pas te stranden in de halve finales. Daarin legde ze het af tegen niemand minder dan Femke Kok.

Alleen de winnaar reed de finale, waardoor Sacha op basis van haar tijd uiteindelijk beslag legde op de zesde plaats.

Johan Boef