• Burgemeester Paans feliciteerde 'eeuwelinge' mevrouw Mouris.
• Burgemeester Paans feliciteerde 'eeuwelinge' mevrouw Mouris. Foto: Jan Timmer

Annie Mouris-Van Leeuwen: 100 jaar en nog midden in het leven

Algemeen

HAASTRECHT • De hoge leeftijd van 100 jaar weerhoudt Annie Mouris-van Leeuwen er niet van om iedere ochtend de krant te spellen, zélf haar boodschappen te doen en haar eigen potje te koken.

Het was vorige week een komen en gaan van mensen die Annie Mouris-Van Leeuwen kwamen feliciteren met haar 100e verjaardag.  Ook burgemeester Pieter Paans was namens gemeente Krimpenerwaard van de partij. Met bloemen, een taart én de geboorteakte van de jarige: gedateerd 8 maart 1922. 

‘Annie’s Eeuwfeest’

De dagen ervoor was ‘Annie’s Eeuwfeest’ al uitgebreid gevierd met haar vier kinderen, tien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen, alsmede haar medebewoners van seniorencomplex Hof van Stein in Haastrecht. Annie Mouris-van Leeuwen zag in 1922 het levenslicht in Reeuwijk. Haar vader was veehouder. Ze groeide op te midden van één zus en zes broers. Na haar trouwen verhuisde ze met haar man naar Vlist. “Mijn man had eveneens een boerenbedrijf met zo’n veertig koeien”, vertelt ze. “Met het zware werk heb ik me nooit bezig gehouden. Ik had de zorg over de kinderen en maakte kaas. Nee, ik kon toen nog niet bevroeden dat ik de leeftijd van 100 jaar zou bereiken. Maar het is me gelukt. Ik voel me goed, heb geen grote lichamelijke klachten. Dat is om dankbaar voor te zijn. Ik heb altijd rustig en regelmatig geleefd en doe dat nog steeds op die manier. Ik lees nog elke ochtend de krant, doe zelfs mijn boodschappen hier op het dorp en kook mijn eigen potje. En ik geniet van mijn mooie appartement en een fijn balkon en een prachtig uitzicht op de polder. Dat is genieten hoor.”

Door Jan Timmer