De achterkant van het boek van Bert Luijendijk over het familiebedrijf Luyendijk’s.
De achterkant van het boek van Bert Luijendijk over het familiebedrijf Luyendijk’s. Foto: Aangeleverd

Krimpenaar Bert Luijendijk schrijft boek over familiebedrijf Luyendijk’s

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Krimpenaar Bert Luijendijk, bekend als oprichter en raadslid van Stem van Krimpen, heeft een boek geschreven over de Rotterdamse kruidenierswinkels van familiebedrijf Luyendijk’s.

Tussen 1932 en 1975 zijn vele duizenden Rotterdamse gezinnen door het winkelpersoneel van Luyendijk’s voorzien van levensmiddelen in de kruidenierswinkels in Rotterdam. Bert Luijendijk, kleinzoon van oprichter Jan Luijendijk van de Winkelmaatschappij in kruidenierswaren, schreef een boek over deze bekende Rotterdamse kruidenierswinkels van zijn grootvader die vanaf 1932 waren gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg 445, Zwart Janstraat 8, Kruiskade 21 (gebombardeerd), Schepenstraat 113 (noodwinkel) en Schieweg 121. De eerste twee winkels in kruideniers- en grutterswaren waren al vanaf 1906 gevestigd aan de Aegidiusstraat 65 en Lusthofstraat 139 in Rotterdam-Kralingen en ook deze periode wordt in het boek beschreven. Op de leeftijd van 21 jaar opent Jan Luijendijk zijn eerste winkel in Kralingen, gevolgd door de tweede winkel in kruideniers- en grutterswaren in 1910. In 1975 sloot de laatste winkel. 

Verkooppunten

In het boek met 112 pagina’s is naast eigen archiefmateriaal ook veel fotomateriaal opgenomen dat is ontvangen van voormalig personeel of hun nabestaanden en klanten met bijzondere herinneringen. Het is in alle Rotterdamse boekwinkels verkrijgbaar en in Krimpen bij Kamerbeek in winkelcentrum de Crimpenhof en Vivant Book & Gifts in winkelcentrum de Korf.